Högtider, Påsk, Småkakor

Citrondammsugare

wpid-psx_20160306_204745.jpg

Påsken står för dörren och då plockar jag fram den här favoriten. En gul citrondammsugare dekorerad med färgglatt strössel. Den är sååå god, en superfräsch variant på ett klassiskt bakverk <3

Smeten blir lite kladdigare än vanlig dammsugarsmet men det är bara att ställa den i kylen en stund så blir den lättare att arbeta med.

Citrondammsugare:
100 gram rumstempererat smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4-5 dl smulad sockerkaka
Rivet skal och saft från 1 citron
2 msk koncenterad citronsaft

ca 200 gram marsipan
100 gram vit choklad
Strössel till dekoration

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker, citronskal och pressad citron till en krämig massa. Blanda ner kaksmulorna och smaka av med koncentrerad citronsaft. Rulla ut till längder och ställ kallt en stund så de stelnar, så blir det lättare att rulla in i marsipanen sen. Är smeten lös så ställ in den i kylen en stund innan du rullar längderna.
Kavla ut marsipan, lägg på citronrullen och täck hela med marsipan. Dela i lagom stora bitar (mina är ca 4 cm). Smält chokladen i vattenbad (på låg temperatur) och doppa ändarna. Dekorera med strössel och ställt kallt för att stelna igen.
Vill man kan man färga chokladen. Helst ska man då använda pasta- eller gelfärger då vit choklad ibland skär sig med karamellfärg.

wpid-psx_20160306_204945.jpg

wpid-psx_20160306_204522.jpg

Save

6 reaktioner på ”Citrondammsugare

    1. Tack snälla du 🙂 Ja, det var överraskande gott. Väldigt friskt i smaken. Ett tips är att blanda i någon tesked citronsaft i marsipanen också så blir det extra citronigt 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.