Småkakor

Cookies in a jar – den perfekta presenten

wpid-psx_20160210_195135.jpg

Det här är faktiskt en helt underbar present. Nästan alla gillar ju kakor, eller hur?

Den passar perfekt som gå bort-present vid alla tillfällen. Som present till pedagogerna på förskolan eller skolan vid avslutingar. Som en krya-på-dig present eller varför inte till någon du tycker om på alla hjärtans dag?

Jag tycker att den här varianten med vit choklad och tranbär känns fräsch och lite annorlunda och det kan ju vara kul med något nytt när man ger bort sim gåva.
Idéen med det hela är att man samlar alla torra ingredienser i en burk och så skickar med en beskrivning till mottagaren som då kan baka goda kakor endast genom att tillsätta smör och ägg.
Receptet nedan passar till en glasburk på en liter.

wpid-psx_20160106_150351.jpg

Havrekakor med tranbär och vit choklad:
Glasburk 1 liter
Lager 1: Blanda 2 dl mjöl, 0,5 tsk bakpulver, 0,5 tsk bikarbonat, 0,5 tsk salt och 1 tsk vaniljsocker. Häll i burken och tryck till så att det blir ett fast lager.
Lager 2: 2,5 dl havregryn. Häll i burken och tryck till.
Lager 3: Blanda 3/4 dl strösocker med 3/4 dl farinsocker. Häll i burken och tryck till.
Lager 4: 1 dl vita chokladknappar. Häll i bruken och tryck till.
Lager 5: 1 dl torkade tranbär. Häll i burken tryck till och stäng locket.
Anledningen till att man trycker till ordentligt efter varje lager är fär att ränderna ska bli så skarpa och fina som möjligt.

Instruktion till mottagaren:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop 150 gram rumsvarmt smör med ett ägg i en bunke. Tillsätt innehållet i burken och knåda ihop till en deg, helst med händerna då det är lättast att få in bären och chokladknapparna så. OBS! Farinsockret kan ha klumpat sig men delar sig lätt om man trycker lite på det. Dela degen i 20 lika stora delar och rulla dem till bollar. Tryck ut varje boll på ett bakplåtspapper till en 1 cm tjock kaka . Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter till kakorna har fått fin färg.

wpid-20160210_195740.jpg

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.