Okategoriserade

Cupcakes gluten- och laktosfria

Idag var det lite avslutningsfika för Matteos klass. Barnen sjöng fint för oss och sedan bjud vi som blivit tilldelade uppgiften på lite fika. Matteo insisterade på att jag skulle baka cupcakes till alla barnen. Jag lyckades nog inte till riktigt alla med de som var laktos- eller glutenintoleranta kunde iallafall få smaka. Jag bytte helt enkelt ut mejeriprodukterna mot laktosfria alternativ och bytte ut mjölet mot bovetemjöl som trots sitt namn inte är ett sädesslag utan en ört. Det blev saftiga goda muffins med söt krämig frosting på.

Chokladcupcakes (12 st):
150 gram laktosfritt rumsvarmt smör
1,5 dl socker
2 st ägg
2 dl laktosfri mjölk eller grädde (eller blandat)
3 dl bovetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
0,5 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
150 gram hackad laktosfri choklad (mörk, ljus eller blandad)

Sätt ugnen på 200 grader och förbered en muffinsplåt med 12 formar.
Börja med att vispa ihop socker och smör. Tillsätt äggen ett och ett och se till att de blir ordentligt invispade. 
Blanda alla torra ingredienser i en skål och sikte ner i smeten varvat med mjölken/grädden.

Blanda försiktigt tills det inte finns några klumpar. Rör allra sist ner den hackade chokladen. Se hela tiden till att röra försiktigt.
Fyll formarna till ca 2/3, gärna med sprits så slipper du kladd och spill. Fyll bara upp en plastpåse, klipp ett ordentligt hål längst ner och spritsa ut i formarna. Grädda i ca 20 minuter i mitten av ugnen. Testa med sticka men tänk på att de ska vara lite kladdiga.

Frosting:
50 gram laktosfritt rumsvarmt smör
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
100 gram laktosfri Philadelphia

Hushållsfärg och strössel

Vispa smör, kakao och florsocker. Tillsätt Philadelphian och vispa till en jämn frosting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.