Gelehallonets dag

wpid-psx_20160215_121015.jpg

Det är bra om du har tillgång till en termometer.
Geléhjärtan:
10 gelatinblad
200 gram tinade djupfrysta hallon (går säkert alldeles utmärk med färska också)
2,5 dl strösocker
knappt 1 dl vatten
0,5 dl vit sirap
1 tsk citronsyra
strösocker att rulla dem i

Börja med att pensla formarna med ett tunt lager neutral olja och lägg sedan gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Tina hallonen och passera dem genom en sil med små hål för att få bort kärnorna så att du får ut 100 gram helt slät hallonpuré. Lägg socker och vatten i en kastrull och koka upp. Tillsätt sirapen och koka på hög värme till 150 grader och se till att inte röra för mycket under kokningen.

Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt hallonpurén. Låt blandningen koka upp på nytt till 125 grader på medelvärme, nu får du gärna röra om då och då. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet från dem. Rör ner gelatin och citronsyra i hallonmassan i kastrullen. Ta återigen bort kastrullen från plattan och låt blandningen svalna till ca 55 grader i rumstemperatur. Rör om ett par gånger under tiden.

Portionera ut hallonsmeten i formarna och låt stelna i rumstemperatur 3−4 timmar. Ta ut dem ur forma moch torka bort överflödig olja innan du till sist rullar dem i strösocker.

2 Kommentarer

  1. Helen säger:

    Åhh så gott!! Vad duktig du är Tessan ♡ kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.