Alla hjärtans dag, Tårtor

Gräddtårta med bär och nötkrokant

gräddtårta1

Tårtbotten (20 cm):
4 stora ägg (5 medium)
Mjöl+potatismjöl (ca 1 dl+1 dl)
socker (ca 2 dl)
1 tsk bakpulver+1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Knäck äggen i ett glas, häll upp samma mängd socker i andra glaset och i tredje glaset tar du lika delar mjöl och potatismjöl. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker med mjölet och blanda ordentligt.

trelikatårtbotten

Häll upp ägg och socker i en bunke och vispa fluffigt (ca 10 minuter). Sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt ner tills allt är blandat. Klä en form med bakplåtspapper som sticker upp lite över kanten och häll upp smeten.
Grädda i nedre delen av ungnen i ca 40 minuter. Kolla med en sticka att den är klar. Låt svalna och dela sedan i 3 delar.

gräddtårta2

Fyllning 1 hallongrädde:
2 dl grädde
1 nypa bakpulver
1 dl hallonsylt

Vispa grädde och bakpulver till grädden är ordentligt fast. Bakpulvret gör att du kan vispa grädden lite fastare utan att det blir smör.
Rör ner hallonsylten.

Fyllning 2 Vaniljkräm:
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång

Dela vaniljstången och skrapa kärnorna i en kastrull.
Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop.
Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar.

Topping och dekoration:
4 dl grädde
1 påse nötkrokant
Färska hallon och blåbär (totalt ca 300-400 gram)
1,5 dl saft
3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Värm upp saften i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i saften. Rör tills de är helt upplösta.
Ställ åt sidan för att svalna.

Dela den avsvalnade tårtbottnen i tre delar. Fyll ett lager med hallonkräm och ett lager med vaniljkräm. Vispa grädden och täck runt hela tårtan. Spara lite som du spritsar till en krans uppe på tårtan. Häll bären ovanpå tårtan och tryck fast nötkrokant runt om tårtan.

När gelen börjar bli lite trögflytande så häller du den över bären och ställer sedan in tårtan i kylen tills gelén har stelnat.

Ta fram minst en halvtimme innan servering.

 

Save

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.