Okategoriserade

Halloncheesecake i ugn

Halloncheesecake med hallonspegel. Den här cheesecaken bakas med frysta hallon så den kan man njuta av året runt. Jag valde den här gången att göra varianten som tillagas i ugn. Jag gillar både ugnsbakade och no-bake lika mycket men nu var jag sugen på den här sorten. Så det fick det bli 🙂

Hallonspegeln är valfri men jag tycker både det är snyggt och gott så jag kör definitivt med hallonspegel.

Man får ha lite tålamod när man gör cheesecake, allra godast tycker jag det blir om man gör den dagen innan så den får sätta sig ordentligt. Däremot är det inte så jättejobbigt utan det som tar tid är att det ska svalna ordentligt och att gelén ska tjockna lite innan man  häller på den.

Och det är sååå värt det!!

Botten:
17 st digestivekex
100 gram smält smör

Fyllning:
400 gram philadelfiaost
300 gram frysta hallon
3 ägg
1 dl strösocker
1 krm vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Hallonspegel:
3 gelatinblad
2 dl saft från hallon
0,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en form med löstagbara kanter (ca 24 cm) Smält smöret. Mixa kexen (gärna i matberedare) och tillsätt det smälta smöret.
Smöra kanterna på formen för att undvika att cheesecaken fastnar på kanterna. Tryck ut kexsmeten i formen och grädda i ca 5 minuter.
Tina hallonen i micron och häll av 1-1,5 dl saft som du ställer åt sidan till hallonspegeln.
Vispa ägg med socker. Tillsätt hallon och sist philadelfiaosten. Blanda ordentligt så det inte blir klumpar i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Känn försiktigt så att den verkar ha stelnat/satt sig.
Vänta tills kakan svalnat och gör sedan hallonspegeln.
Blötlägg gelatinbladen. Ta fram hallonsaften och tillsätt vatten så det blir totalt 2 dl. Hetta upp hallonsaften tillsammans med sockret, tillsätt bladen när sockret smält helt och rör om tills det är helt uppblandat.
Låt svalna tills den blivit lite trögflytande och häll ett lager på den avsvalnade kakan. Dekorera gärna med hallon när gelén stelnat.
Förvara i kylen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.