Desserter, Tårtor

Hallonmoussetårta

PSX_20170127_210308

I går var det kalas här hemma, för hur ojämnt jag än fyller så missar jag självklart inte tillfället att få baka lite extra. Jag satsade i år på en fräsch moussetårta med smak av hallon  och dekorerad med diverse gottigheter.

Det blev SÅ gott!! Jag var inte det minsta sugen på en mastig gräddtårta och tack vara den fräscha tårtan så kunde jag matcha med lite mäktigare kakor, även om de var i miniformat. Jag vill ju att alla ska orka smaka allt så klart ;-).

Jag gjorde en liten ”fuskvariant” av min botten till tårtan då jag hade sockerkaka liggande i frysen. Jag smulade helt enkelt ner sockerkakan i bottnen på springformen och hällde över en pressad citron blandad med en halv dl socker. Sen tryckte jag ut det i formen och ställde in i kylen. Annars brukar jag använda en helt vanlig tårtbotten till mina moussetårtor så jag lägger till det i receptet. För jag inser ju att inte alla har sockerkakor liggande i frysen hela tiden bara för att jag har det :-).

Tårtbotten (22-24 cm):
1 ägg
0,5 dl socker
0,25 dl vetemjöl
0,25 dl potatismjöl
0,5 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i äggblandningen. Häll upp i form och grädda 10-12 minuter. Låt svalna.

Hallonmousse:
3 dl grädde
7 gelantinblad
8 dl hallon (frysta går bra)
3 tsk vaniljsocker eller en vaniljstång
2,5 dl matlagningsyoghurt
1 dl socker

Börja med att lägga gelantinbladen i blöt. Vispa grädden.
Lägg hallon, socker och vaniljsocker i en skål och mixa ihop. Blanda sedan med yoghurten.
Smält gelantinbladen tillsammans med en msk av hallonblandningen och blanda sedan ner i resten. Vänd till sist i grädden. Smaka av och tillsätt ev socker efter smak.
Häll smeten över bottnen i springformen och låt stå i kylen i minst två timmar.

Hallonspegel:
4 Gelatinblad
350 gram Frysta hallon
1,5 dl Strösocker
0,75 dl Vatten

Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten.
Koka sedan upp hallon, socker och vatten i en kastrull. När allting har kokat ihop så silar du hallonsåsen så du får bort alla kärnor och får en slät bärsås. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma såsen. Rör noga till bladen smält helt. Låt svalna till rumstemperatur innan du häller gelen ovanpå den stelnade hallonmoussen. Ställ i kylen för att stelna.

När hallongelen har stelnat helt så är det bara att dekorera efter eget tycke och smak. Den är jättefin som den är och lika fin överöst med bär och godis som på min :-).

PSX_20170128_101912

#Hallonmousse #moussetårta

4 reaktioner på ”Hallonmoussetårta

  1. Fantastisk tårta! Gjorde den idag när min dotter fyllde 4 och släkten kom på besök. Det blev succé! Tack för jättebra tips <3

  2. Vilken underbar tårta! Den gjorde verkligen succé på kalaset igår. Kommer tveklöst att göra den fler gånger. Kanske med blåbär nästa gång. Tusen tack!

    1. Åh vad roligt att höra ♡. Moussetårtor är verkligen sommar för mig så nu blev jag också sugen på att göra en 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.