Baka i långpanna

Havrerutor med choklad

havrerutor1

Nu känns det verkligen att det är vinter och helt plötsligt så blir behovet av kakor till fikat sååå mycket större. Man begöver något att se fram emot på eftermiddagen iallafall någon dag i veckan.
Den här kakan är perfekt. Lätt att göra, långpannekaka (räcker till många och lätt att transportera) och självklart väldigt väldigt god.

Ibland när man vill baka men inte riktigt vet vad så brukar jag kolla i skafferiet, ta fram allt som är gott och försöker lista ut vad jag kan göra. Den här gången fanns det både havregryn och mängder med choklad så valet föll på de här enkla, jättegoda och faktiskt riktigt lyxiga havrerutorna.
Så himla enkla och snabba att baka. Man bara blandar och häller ut i formen, gräddar och sen hackar man över chokladen och brer ut. Det ända jobbiga momentet är att vänta till kakan svalnat innan man äter upp den ;-).

havrerutor3

Havrerutor med choklad:
300 gram smör
9 dl havregryn
2 dl strösocker
1/2 dl sirap
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
300-400 gram mörk choklad

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en stor kastrull, du ska få plats med alla ingredienser där. Blanda i allt utom chokladen och rör tills det är helt blandat.
Bred ut smeteni en bakplåtspapperklädd långpanna (ca 30×35 cm*). Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.
Ta ut kakan. Hacka chokladen och strö över kakan. När den börjat smälta så brer du ut till ett jämnt lager. Strö gärna över ett par msk torkade hallon, blåbär eller jordgubbar.
Låt kakan svalna tills chokladen stelnat och skär sedan i rutor. Det blir ca 20 st. Förvara kallt.

*det gör ingenting om plåten är lite större eller mindre, anpassa bara gräddningstiden.

havrerutor2

#havrerutor

10 reaktioner på ”Havrerutor med choklad

  1. Har testat göra dessa ikväll, men jag gjorde bara halv sats för jag testade att göra dem gluten och mjölkfria. La inte i form utan bara ut på plåten, så dom blev lite tunna och mer som havreflarn. Frasiga havreflarn! Tyckte det blev bra men det blir säkert lite annorlunda om den är tjockare.
    Jag använde mjölkfritt margarin och tog rismjöl istället för vetemjöl. Och så hoppade jag över chokladen ovanpå.

  2. Jag ska baka dessa i helgen men undrar över de torkade bären. Vart hittar man dem i affären? Jag har frågat personal men de vet inte.

    1. Hej. Torkade bär brukar finnas bla i stötta livsmedelsbutiker typ Maxi men det finns faktiskt hemma i min lilla icabutik också. Det brukar stå antingen vid bakartiklar eller vid efterrätter och glasstillbehör.
      Naturlig dekoration från dr Oetker heter den.

  3. De blev så goda! Tog små hjärt stressen då det inte fanns torkade hallon på våra affärer 🙁 men det funkade det med 🙂

    1. Havregrynen är inga konstigheter alls. Glutenfritt mjöl är rätt olikt vanligt vetemjöl men jag tror faktiskt inte det spelar någon större roll i den här kakan. OM den blir lite för torr så kan det bero på det men då är det vara att minska mängden till nästa gång :-).
      Kram Tessan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.