Småkakor

Snurriga kalaskakor med smak av citron

Snurrkakor är både goda och ser väldigt söta ut. Lägg till lite färg så blir de kakbordets färklick.
De här har en fräsch smak av vanilj och citron och jag färgade mina gula och rosa och rullade i matchande strössel. Supperfina och goda och de två minstingarna bjöd stolt sina förskolekamrater på dem innan sommarlovet.
 
Snurrkakor:
6 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 ½ dl socker
250 g rumstempererat smör
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
pastafärg/karamellfärg
Rivet skal från en citron samt 2 tsk citronsaft.

Börja med att vispa smör och socker fluffigt. Vispa sedan i ägget och vaniljen tills det är helt utblandat.
Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt till smörblandningen. Forma till en deg och dela i två delar .
Tillsätt citronskal och saft till den ena degen och arbeta in det i degen.

Färga den ena eller båda degarna med pastafär eller karamellfärg. 
Kavla ut varje degdel mellan två bakplåtspapper till en rektangel, ca ½ cm tjock. Försök att få dom att bli lika stora. Lägg den ena delen ovanpå den andra (låt gärna bakplåtspappret på undersidan och ovansidan vara kvar. Kavla lite ovanpå så att dom trycks ihop lite. Rulla ihop degen försiktigt och tryck ihop degarna hela tiden samtidigt som du rullar. Ha tålamod och ta det lugnt så blir resultatet bättre. Vill du ha strössel på sidorna så rullar du rullen i rikligt med strössel och trycker ordentligt så det fastnar på kanterna. Jag putsade till kanterna lite på mina rektanglar och gjorde ett par skojkakor till ungarna av degen som blev över.
Plasta in rullen lägg den kallt i ca en timme.
Sätt på ugnen på 175 grader. Ta ut rullen och skär den i ½-1 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspapper. Grädda i ca 10 minuter.
Låt svalna. Går utmärkt att frysa.

10 reaktioner på ”Snurriga kalaskakor med smak av citron

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.