Mandelsnittar

wpid-psx_20151108_190807.jpg

Det här faktiskt en riktigt kul liten kaka som jag tycker bättre och bättre om hela tiden. Det är i grunden en väldigt god liten småkaka som man sedan kan smaksätta och färgsätta hur man vill.

De här söta små kakorna bakade jag ursprunfkigen till en vän som skulle döpa sin dotter och hon ville väldigt gärna att de skulle gå i rosa. Dopet blev ett bröllop och kakorna passade perfekt till den fina bröllopstårtan som gick i samma färger.

Så nu på alla hjärtans dag tyckte jag det var perfekt att damma av det här receptet. Lätta att göra, galet söta och underbart goda ♡.

Jag smaksatte mina med smultronessens i mandelmassan och citron i glasyren, vilket blev en väldigt god kombination. Jag lägger upp grundreceptet här så får man smaksätta med vad man vill. Färga sedan gärna mandelmassan i en färg som passar smaken eller tillfället.

Mandelsnittar:
100 g rumsvarmtsmör
2,5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 ägg

Fyllning:
150 g mandelmassa
ev färg

Kristyr:
0,5 dl florsocker
0,5-1 tsk vatten

Blanda snabbt ihop smör, mjöl (spara lite till utbakningen), socker och ägg, gärna i en matberedare. Plasta in och låt vila minst 1 timme i kylen.
Riv mandelmassan. Blanda mandelmassa och färg om det önskas. Rulla två längder ca 30 cm långa. Plasta in i plastfolie och låt ligga i kylen. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del på mjölat bakbord, eller mellan plastfolie 30 cm lång och tillräckligt bred att räcka runt mandelmasserullen. Lägg en rulle på varje del och linda in den i degen. Skär av ev överskott av degen, tryck noga till skarven och vänd rullen med skarven nedåt på bakplåtspappersklädd plåt.

wpid-20151108_192307.jpg

Grädda ca 10 minuter. Skär rullen i små kakor medan den fortfarande är varm. Låt kallna.

Blanda florsocker och vatten till en slät glasyr. Ringla över kakorna och dekorera med strössel eller hackade nötter.

wpid-psx_20151108_190907.jpg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.