Alla hjärtans dag, Småkakor

Mandelsnittar

Mandelsnittar

Mandelsnittar är faktiskt en riktigt kul liten kaka som jag tycker bättre och bättre om hela tiden. Det är i grunden en väldigt god liten småkaka som man sedan kan smaksätta och färgsätta hur man vill.

De här söta små kakorna bakade jag ursprungligen till en vän som skulle döpa sin dotter och hon ville väldigt gärna att de skulle gå i rosa. Dopet blev ett bröllop och kakorna passade perfekt till den fina bröllopstårtan som gick i samma färger.

Jag smaksatte mina med smultronessens i mandelmassan och citron i glasyren, vilket blev en väldigt god kombination. Jag lägger upp grundreceptet här så får man smaksätta med vad man vill. Färga sedan gärna mandelmassan i en färg som passar smaken eller tillfället.

Följ gärna @Tessanbakar på instagram 

Mandelsnittar:
100 g rumsvarmtsmör
2,5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 ägg

Fyllning:
150 g mandelmassa
ev färg

Kristyr:
0,5 dl florsocker
0,5-1 tsk vatten

Blanda snabbt ihop smör, mjöl (spara lite till utbakningen), socker och ägg, gärna i en matberedare. Plasta in och låt vila minst 1 timme i kylen.
Riv mandelmassan. Blanda mandelmassa och färg om det önskas. Rulla två längder ca 30 cm långa. Plasta in i plastfolie och låt ligga i kylen. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del på mjölat bakbord, eller mellan plastfolie 30 cm lång och tillräckligt bred att räcka runt mandelmasserullen. Lägg en rulle på varje del och linda in den i degen. Skär av ev överskott av degen, tryck noga till skarven och vänd rullen med skarven nedåt på bakplåtspappersklädd plåt.

Mandelsnittar

Grädda ca 10 minuter. Skär rullen i små kakor medan den fortfarande är varm. Låt kallna.

Blanda florsocker och vatten till en slät glasyr. Ringla över kakorna och dekorera med strössel eller hackade nötter.

Fler goda småkakor hittar du här.

Mandelsnittar

17 reaktioner på ”Mandelsnittar

  1. Den här kakan bakad alltid min mamma när jag var liten. Hjälpte henne baka dn till jularna. Sådär 60 år sedan. Då kallade vi den Märgben. Ser ur som märgben då man skär den.

  2. En av mina favoritkakor till julen ???? skulle testa att göra egna och följde slaviskt receptet. Men de flöt ut och badade i smör när jag tog ut dem från ugnen 🙁 Skam den som ger sig. Och övning ger färdighet. De gick att äta iaf! 😀

  3. Hej!
    Älskar din blogg, så många fina baktips 😍
    Undrar hur mycket smaksättning man har i och även om det går att frysa dessa? Vill gärna baka dom till dotterns dop 😁

    1. Åh, tack snälla du ♥. Jag skulle säga att man får smaka sig fram för det beror på vilken smaksättning man väljer. Så se till att ha lite extra mandelmassa som du kan provsmaka.
      Lycka till!
      Kram Tessan

  4. Hej, nu har jag bakat dessa kakor och de blev jättegoda. Jag undrar hur man bäst förvarar kakorna om jag bakar ca 2 veckor innan dopdagen? Tack för fina och goda recept!

  5. Åh, vilken nostalgikick. Jag och mamma bakade alltid dessa till jul. Vi hade syltade apelsinskal i mandelmassan som smaksättning och gräddade dem invirade i bakplåtspappret så de skulle hålla formen minns jag. Blir att testa att göra dessa igen nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.