Marängsmörkräm med blåbär

Den här blåbärsmarängsmörkrämen är helt fantastiskt god. Jag har använt den både till tårtor och som fyllning i biskvier och den saknar nästan motstycke.

Ingredienser:

Detta räcker till att täcka en normalstor tårta ca 24cm.

4st äggvitor

2,5dl socker

250g rumstempererat smör (riktigt smör, ej margarin)

2msk vaniljsocker

Minst 150g blåbär (eller några andra bär)

 

Gör såhär

Häll äggvitor och socker i en skål över vattenbad. Var noga med att det kokande

vattnet inte når botten på vattenbadet.

Använd helst en rostfri bunken. Och den måste vara helt ren och fri från fettrester.

Ta bort eventuellt fett ur skålen med lite pressad citron.

Vispa hela tiden tills blandningen är 60-65 grader eller tills sockerkristallerna har smält helt.

Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills det svalnat helt. Jag hällde över min maräng i köksassistenten.

Dela smöret i små kuber och tillsätt sedan lite smör i taget under fortsatt vispning.

Smörkuben ska bli helt blandad i marängen innan du tillsätter nästa.

När allt smör är tillsatt fortsätt vispa i 5 min till.

Ser marängsmeten grynig ut ta det bara lugnt. Ha tålamod och fortsätt vispa så kommer den gryniga massan att förvandlas till en jämn, luftig kräm.

Men om den skulle den ha skurit sig är det lätt fixat. Om den är för kall, värm krämen

över vattenbad en kort stund och vispa igen.

Skulle den vara för varm, låt stå i kylen en stund och vispa sedan igen.

Kör blåbären till en puré i en mixer och blanda eventuellt i lite florsocker.

Blanda ner purén i smörkrämen och vispatill en jämn smet.

 

Passar bra till att spackla tårtor eller fylla biskvier. 

Den här Kittytårtan är täckt med blåbärsmarängsmörkräm.

 

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.