Alla hjärtans dag, Desserter, Midsommar, Påsk, Småkakor

Mazariner

Jag har tidigare lagt upp recept på jordgubbsmazariner och på Toscamazariner med jordgubb. Idag blir det ett standardrecept och lite tips på hur det går att variera smakmässigt med nästan vad som helst på ett väldigt snabbt och enkelt sätt.

Mördeg:
200 g smör
0,5 dl florsocker
5 dl vetemjöl
1 äggula
1 tsk vaniljsocker

Blanda socker, vaniljsocker och smör tillsätt sedan ägget och till sist mjölet och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in och låt vila i kylen 20 min. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock platta och ta ut 12 bottnar. Fodra formarna ända över kanterna och skär bort överflödig deg.

Mazarinfyllning:
200g mandelmassa
100g rumstempererat smör
2 ägg
1 tsk vaniljsocker

Blanda samman mandelmassan med hälften av smöret, när det är helt blandat arbetas resten av smöret in. Tillsätt ägget, och rör in det i smeten. Arbeta inte in för mycket luft, så använd inte elvisp. Smaksätt med vaniljsocker.
Klicka ut fyllningen i formarna och fyll till ungefär 2/3.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader cirka 20-25 minuter, tills mazarinerna fått fin färg och gräddats rakt igenom. Låt svalna på galler.

Mina mazariner idag pimpade jag till lite med hallonsylt. Lägg lite hallonsylt i botten innan fyllningen och blanda i lite hallonsylt i kristyren.

Kristyr:
2-3 dl florsocker
2 tsk hallonsylt
Någon tsk vatten

Blanda florsocker och sylt och blanda i lite, lite vatten tills du får en lagom tjock konsistens.
Bred ut på mazarinerna och häll på lite strössel om du vill.

Hallonsylten går så klart att byta ut mot vilken sylt eller marmelad som helst så man kan få sin favoritsmak.

 

2 reaktioner på ”Mazariner

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *