Tårtor

Päron- och polkatårta

wpid-psx_20151105_230456.jpg

När dottern fyllde år nu i veckan ville jag göra något enkelt och framför allt något som alla skulle tycka om, barn som vuxna. Det är tyvärr inte så många i familjen som tycker om täckta tårtor så om barnen inte specifikt önskar sig det så brukar jag försöka undvika marsipan och sugarpaste.

Den här gången blev det en hög tårtbotten, den ska gärna kunna delas i fyra delar, fylld med inlagda päron, polkagrisgrädde, hallonsylt och vaniljkräm. Täckte den gjorde jag med en ljuvlig marängsmörkräm smaksatt med hallon.

Till dekoration gjorde jag om en köpt oblatbild till en stående dekoration och skrev Casandras namn och ålder med sugarpaste.

wpid-psx_20151106_101927.jpg

Gör tårtbotten enligt recept nedan och dela i fyra delar. Första lagret fylls med 1,5 dl vaniljkräm och hallonsylt efter smak, andra lagret fylls med hallonsylt, 3 hackade päronhalvor och hälften av polkagrädden. På sista lagret blir det 1,5 dl vaniljkräm, hallonsylt, 2 hackade päronhalvor och resten av grädden.
Plasta in tårtan och ställ i kylen minst några timmar men gärna över natten.
Gör i ordning marängsmörkrämen enligt anvisning nedan och täck tårtan ordentligt. Dekorera efter eget hjärta <3

Det här behövdes för en tårta på 20 cm:

3 dl vaniljkräm (hemmagjord eller köpt)
Hallonsylt
4 dl vispad grädde blandat med ca 10 krossade eller malda polkagrisar
5 inlagda päronhalvor

Tre lika tårtbotten gjord på 5 stora ägg (6 medium) – Mät upp äggen i ett glas, i ett annat glas mäter du upp samma mängd strösocker och i ett tredje glas lika delar mjöl och potatismjöl till samma nivå som de andra glasen.
Vispa ägg och socker länge tills det blir riktigt vitt och pösigt. Jag brukar köra på medel/låg hastighet i ca 10 minuter.
Blanda mjölblandningen och sikta ner i äggsmeten. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten. Smöra en form och sätt en krage av bakplåtspapper runt kanten så inte kakan svämmar över.
Häll i smeten och grädda på nedersta falsen i ugnen i 175 grader ca 35 minuter.
Känn efter med en provsticka att kakan verkligen är klar, provstickan ska vara torr när kakan är färdiggräddad.
Låt kakan svalna en stund i sin form innan du stjälper upp den och låter den kallna helt och hållet.
Plasta in ordentligt om den ska frysas. Jag bakar alltid min botten ett par dagar i förväg då den är lättare att dela när den varit fryst.
(För utförligare instruktion och bilder – klicka på länken)

Hallonmarängsmörkräm
3 st äggvitor
2 dl socker
175 gram rumstempererat smör (riktigt smör, ej margarin)
1,5 msk vaniljsocker
ca 150 gram hallon

Häll äggvitor och socker i en skål över vattenbad. Var noga med att det kokande
vattnet inte når botten på vattenbadet. Använd helst en rostfri bunken. Och den måste vara helt ren och fri från fettrester.
Vispa hela tiden tills blandningen är 60-65 grader eller tills sockerkristallerna har smält helt. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills det svalnat helt. Jag hällde över min maräng i köksassistenten. Dela smöret i små kuber och tillsätt sedan lite smör i taget under fortsatt vispning. Smörkuben ska bli helt blandad i marängen innan du tillsätter nästa. När allt smör är tillsatt fortsätt vispa i 5 min till. Ser marängsmeten grynig ut ta det bara lugnt. Ha tålamod och fortsätt vispa så kommer den gryniga massan att förvandlas till en jämn, luftig kräm.
Kör hallonen till en puré i en mixer och blanda eventuellt i lite florsocker. Blanda ner purén i smörkrämen och vispatill en jämn smet.
(För utförligare instruktion och bilder – klicka på länken)

3 reaktioner på ”Päron- och polkatårta

  1. Hej! Åh så glad jag blev när jag såg detta! Har en Mimmi-tokig tös som också blir 3, på juldagen Undrar hur du gjorde med oblatbilden? Räckte det att klippa ut och sätta pinnar, eller fäste du något på baksidan?

    1. Hej Nathalie, vad kul att tårtan kom så lägligt då :-). Jag ska faktiskt skria ihop en liten steg för steg med bilder på Mimmidekorationen i kväll så i morgon fm kommer den upp på bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.