Somrig Rabarbertosca

Äntligen är det rabarbersäsong <3 Det är ju så vansinnigt gott i både kakor, bullar och pajer, så nu ska det bakas vill jag lova!

När jag var liten var Toscakaka det lyxigaste jag visste. Och då kanske ska tilläggas att det där med hembakt var inte mycket att tänka på hemma hos oss då varken mamma eller pappa hade något större bakintresse. Så det var alltså köpt Toscakaka i en liten folieform som var det lyxigaste jag visste.
Tänk då när jag bakade min egen tosca första gången.

Här kommer mitt favoritrecept på toscakaka. Den är smaksatt med rabarber men det går självklart bra att byta till andra frukter eller bär efter årstid. Men nu är det som sagt rabarbersäsong så passa på att baka den här underbart somriga Toscan.

75 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 ägg
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver

2-3 normalstora rabarber
1 msk smör
0,5 dl socker
1-2 tsk kardemumma eller kanel (efter smak)

Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att dela rabarbern i små delar och koka upp tillsammans med smör, socker kanel eller kardemumma. Låt puttra medans du gör smeten.
Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ägget och vispa tills det är helt utblandat.
Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten.
Smöra och bröa en springform på ca 20 cm. Häll smeten i formen och bred ut till ett rätt tunt lager. Häll på rabarberna i mitten och sprid ut (ej ut till kanten). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter.

 

#rabarbertosca #toscakaka #rabarber

 

6 Kommentarer

  1. Mia säger:

    Serverar du denna med någon sås eller glass till?

    1. Tessanbakar säger:

      Jag serverade den som den är och det var jättegott. Men den påminner lite om paj så det är säkert jättegott med lite glass till.

  2. Anonym säger:

    Denna skulle min pappa älska. Tosca är hans favorit.

    1. Tessanbakar säger:

      Det var det. Den försvann i ett nafs när vi hade gäster i går :-).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.