Bullar, Högtider, Jul

Saffranssnurror med vit choklad och kardemumma

Varje år brukar jag vilja testa ett helt nytt recept på saffransbullar där jag kan putsa lite på degen och kanske hitta på någon ny presentation av bullen.
De här bullarna är däremot ett beprövat recept som jag bakar varje år bara för att de är så galet goda ♡

Nu kunde jag inte hålla mig längre, det är trots allt snart advent. Det här är mina favoritlussebullar och det är inte advent utan dem, så är det bara.

Så här kommer ett recept på helt fantastiskt goda saffranssnurror med vit choklad och kardemumma. Receptet ger 36-40 bullar och tänk på att frysa in de du inte ska äta direkt så att de håller sig saftiga och fina till nästa gång.

Saffransdeg:
50 g jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degspadet och tillsätt sedan resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Lägg i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.

Fyllning och topping:

100 g vit choklad
100 g rumsvarmt smör
russin
Smält den vita chokladen i vattenbad och rör ihop med smöret.

Smält smör, strösocker, stött kardemumma

Tillred degen efter beskrivning. Kavla ut halva degen till en stor fyrkant. Bred på hälften av fyllningen och strö över russin efter smak. Vik degen dubbel på mitten och skär ut 18-20 remsor som du tvinnar till små nystan och lägger i bullformar. Gör sen likadant med resten av degen.
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Grädda bullarna i 225 grader i ca 7 minuter. Låt bullarna svala lite och pensla dem sedan med smält smör. Strö sedan över en blandning av strösocker och stött kardemumma med en tesked.
Så himla gott!!

24 reaktioner på ”Saffranssnurror med vit choklad och kardemumma

  1. Hejsan,
    Jag heter Tove Lindgren och jobbar med ett företag som hjälper bloggare att få betalt för att skriva valfria inlägg inom passande ämnen.
    Om du kan tänka dig att skriva ett inlägg mot betalning så får du gärna maila mig på tove.lindgren@pvmmedia.com så kan jag skicka ett exempel på ämne och ersättning.
    (Även ni andra som driver bloggar är välkomna att kontakta oss).
    Mvh, Tove

  2. Hej läste igenom ingredienserna till saffransbullarna o det finns inga ägg med där som det står i beskrivningen att man ska ha i. Hur många ska det vara tänkte provbaka dessa säkert underbart goda bullar.

  3. Blir inte fyllningen vääääldigt rinnig då man smälter ner smöret i den varma vita chokladen…? Eller ska den svalna lite före man brer på den?
    Och en annan fråga som ej handlar om detta receptet; kan man riva marsipan i fyllningen till vetebullar/saffransbullar istället för mandelmassa, eller blir det inte bra?
    Tack för en jättehärlig blogg med massa goda o trevliga recept och fina bilder

    1. Den blir inre det faktiskt. Chokladen är inte såpass varm att den lyckas smälta smöret så mycket. Vill man kan man låta chokladen svalna lite innan man blandar ner den :-).

      Ska jag vara ärlig så har jag aldrig ens haft mandelmassa som fyllning så jag känner inte att jag kan bistå med någon expertkunskap där 😉

  4. Detta gick ju tyvärr käpprätt åt skogen 🙁 degen fastnade helt även att degen i sej är perfekt,
    Dessutom, smöret med chokladen? Chokladen är ju smält för sej och blandar sej INTE med smöret??? Det ligger som två fienden i skålen. Gör jag bara allt fel eller vad kan bli så här tokigt? 🙁 ser så goda ut så man vill ju lyckas!!

    1. Men vad tokigt!! Har gjort dem flera gånger och inte haft några problem att blanda ihop chokladen och smöret. Vet faktiskt inte alls vad som kan ha gått fel tyvärr :-(. Vit choklad kan ju vara lite känslig om man värmer den för länge, kändes det som om den blev lite hård? I så fall skulle det kanske kunna vara det.

  5. Hej. Jag har varken kesella eller kvarg hemma. Men har créme fraich dock 2 dl bara. Kan man ta det? Eller blir det inte bra då?

    Mvh Sandra

      1. Just det, kom på det när jag satte igång och löste igenom receptet ordentligt idag! Tack! Mina blev inte jättevackra men väldigt goda, saftiga och luftiga!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.