Salted caramel Cookiecups

Just nu sitter jag på Landvetters utrikesterminal och njuter av en kaffe i väntan på flyget till Mallis. Och en prosecco ;-). Där kommer jag absolut inte baka någonting så jag lämnar er med en gammal goding. Drt här är ett av mina första recept men det är fortfatande ett av de bästa.

Salted caramel cookiecups.

Japp, det är precis så gott som det låter! Fast mycket enklare 🙂 Det tar faktiskt inte alls lång tid att slänga ihop en plåt av de här små godsakerna och dom är såå goda.
Recepter ger 24 kakor.

Salted caramel Cookiecups:
125 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1,5 dl brun farin
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt

Dulce de leche eller karamelliserad mjölk
75 gram mörk choklad
Havssalt

Sätt ugnen på 175 grader och sätt formar i en minimuffinsplåt. Vispa smör, socker och farin fluffigt. Tillsätt ägg och vaniljsocker och forsätt vispa tills det är helt uppblandat.
Rör ihop de torra ingredienserna ordentligt. Häll ner mjölblandningen i sockersmeten och arbeta ihop till en slät och fin deg. Rulla 24 bollar och lägg i formarna. Grädda 10-12 minuter. De ska få lite, lite färg.
Låt svalna ett par minuter innan du trycker ner mitten på bollarna så det blir som en liten skål. Jag använde en sån där medicinkopp som man får med från apoteket. Det har man för det mesta hemma och den är helt perfekt i storlek.
Fyll ”kopparna” nästan hela vägen upp med dulce de leche. Låt kakorna svalna helt innan du smälter någon god mörk choklad i vattenbad och toppar kakorna med. Till sist strör du på lite havssalt på varje kaka.
Ställ kakorna i kylen så chokladen stelnar helt. Är godast rumstempererade så glöm inte att ta ut kakorna en stund innan de ska serveras.

Save

14 Kommentarer

  1. Sara säger:

    Hej!
    Låter fantastiskt goda! På bilderna ser det ut som att de inte är helt genombakade, ska det vara så? Funderar på att göra dessa till sonens dop och skulle vilja göra i förväg. Jag undrar därför om du har testat att frysa dessa?

    1. tessanbakar säger:

      Hej Sara,
      De är ofta lite sega i bottnen och så vill iallafall jag ha de :-).
      De går jättebra att frysa.
      Kram Tessan

  2. Ellie säger:

    Måste testa, verkar magiskt goda!

  3. Sarah säger:

    Hej
    Kan man göra egen kola å ha i? Iat för den köpta? Har du nå bra recept på det som skulle passa?

  4. Gudrun Malmquist säger:

    Hej!
    Gjorde dessa och de blev mer än uppskattade. Tog med till jobbet (jag gjorde faktiskt 7 satser, det behövdes, så många som där är på jobbet). Alla blev lyriska och en del ville ha recept, så jag länkade dem till din sida/blogg.
    Min man som inte äter kakor åt upp de få som inte fick plats i burken. Sen gick han runt och letade mer. Sagolika!!
    Med vänlig hälsning
    Gudrun

    1. tessanbakar säger:

      Men åh, så roligt att höra <3 Det är ett av mina första recept och en av mina favoritsaker.

  5. Sofia säger:

    Hej, använde du ”Brun farin strö” eller ”Farinsocker brun farin” ?
    Tack!

    1. tessanbakar säger:

      Brun farin strö är det jag brukar använda 🙂

  6. Mimmi säger:

    Hej! Vill gärna gör detta recept men hur mycket dulce de leche ska man ha? Jag ser inte det nånstans i receptet.

    1. tessanbakar säger:

      Nej jag har missat att skriva det ser jag. Det beror självklart lite på hur mycket man villa ha i men 1-2 tsk i varje cookiecup. Ca 1,5 dl totalt.

  7. Sanna säger:

    Hej!
    Jag är jättesugen på att testa dina Salted caramel Cookiecups, dom ser så goda ut!!

    Jag har en fråga om dulce de leche bara – jag har aldrig bakat med det tidigare. Är det så att man ska koka det innan man anävnder det till bakningen? Hur har du gjort med den?

    Hälsning,
    Sanna

    1. Tessanbakar säger:

      Det finns färdig dulce de leche att köpa. Då står det dulce de leche på och är ofta en glasburk. Annars kan man köpa sötad kondenserad mjölk i konservburk. Den ska då kokas i ca 3 timmar. Man kokar den genom att först ta av alla pappersetiketter så man inte förstör sin kastrull. Sen måste man se till att den är täckt av vayten hela tiden, så man får fylla på efter hand som det kokar bort.
      Sen måste det svalna innan man öppnar burken annars har man kolakräm i hela köket ;-).
      Jag gjorde mina med färdigköpt dulce de leche.

  8. Lina säger:

    Hej!
    Testade att göra dessa kakor och de blev supergoda! dock hade jag lite svårt att få av pappret, använder du några speciella formar? Tänkte att man skulle köpt aluminiumformar istället men hittade inga i rätt storlek. Har du samma problem eller kan det vara något jag gjort fel?
    Med vänlig hälsning
    Lina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.