Alla hjärtans dag, Nyår, Småkakor

Salted caramel Cookiecups

Salted caramel cookiecups. Det här är ett av mina första recept men det är fortfarande ett av de bästa.

Och ja, det är precis så gott som det låter! Fast mycket enklare 🙂 Det tar faktiskt inte alls lång tid att slänga ihop en plåt av de här små godsakerna och dom är såå goda.
Recepter ger 24 kakor.

Följ gärna @Tessanbakar på instgram

Fler cookiecups hittar du här.

Salted caramel Cookiecups:
125 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1,5 dl brun farin
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt

Dulce de leche eller karamelliserad mjölk
75 gram mörk choklad
Havssalt

Sätt ugnen på 175 grader och sätt formar i en minimuffinsplåt. Vispa smör, socker och farin fluffigt. Tillsätt ägg och vaniljsocker och forsätt vispa tills det är helt uppblandat.
Rör ihop de torra ingredienserna ordentligt. Häll ner mjölblandningen i sockersmeten och arbeta ihop till en slät och fin deg.
Rulla 24 bollar och lägg i formarna.
Grädda 10-12 minuter i mitten av ugnen. De ska få lite, lite färg.


Låt svalna ett par minuter innan du trycker ner mitten på bollarna så det blir som en liten skål. Jag använde en sån där medicinkopp som man får med från apoteket. Det har man för det mesta hemma och den är helt perfekt i storlek. Edit: Nu har de bytt storlek på medicinkopparna så de är lite för breda för ändamålet. Jag har sparat några stycken som nu bor bland mina baktillbehör men man kan använda nästan vad som helst som passar storleksmässigt.
Fyll ”kopparna” nästan hela vägen upp med dulce de leche. Låt kakorna svalna helt innan du smälter någon god mörk choklad i vattenbad och toppar kakorna med. Till sist strör du på lite havssalt på varje kaka.
Ställ kakorna i kylen så chokladen stelnar helt.
Är godast rumstempererade så glöm inte att ta ut kakorna en stund innan de ska serveras.

Save

28 reaktioner på ”Salted caramel Cookiecups

  1. Hej!
    Testade att göra dessa kakor och de blev supergoda! dock hade jag lite svårt att få av pappret, använder du några speciella formar? Tänkte att man skulle köpt aluminiumformar istället men hittade inga i rätt storlek. Har du samma problem eller kan det vara något jag gjort fel?
    Med vänlig hälsning
    Lina

    1. Formar av aluminium i olika storlekar kan du hitta på marknader. Har själv köpt på marknad Hörby marknad eller Sjöbo marknad.
      Ev även i butik på nätet ex Bagaren och kocken. Kolla även Dollarstore, Rusta och ÖoB.

      Tyvärr är vissa pappersformar svåra att lossna från kakorna ibland. Kan ev beror på kvaliteten och hur de har tillverkas.
      Prova med att pensla/spraya formarna med lite matolja eller smör&olja (märket Arla, sprayflaska, kan finnas andra märken).

  2. Hej!
    Jag är jättesugen på att testa dina Salted caramel Cookiecups, dom ser så goda ut!!

    Jag har en fråga om dulce de leche bara – jag har aldrig bakat med det tidigare. Är det så att man ska koka det innan man anävnder det till bakningen? Hur har du gjort med den?

    Hälsning,
    Sanna

    1. Det finns färdig dulce de leche att köpa. Då står det dulce de leche på och är ofta en glasburk. Annars kan man köpa sötad kondenserad mjölk i konservburk. Den ska då kokas i ca 3 timmar. Man kokar den genom att först ta av alla pappersetiketter så man inte förstör sin kastrull. Sen måste man se till att den är täckt av vayten hela tiden, så man får fylla på efter hand som det kokar bort.
      Sen måste det svalna innan man öppnar burken annars har man kolakräm i hela köket ;-).
      Jag gjorde mina med färdigköpt dulce de leche.

  3. Hej!
    Gjorde dessa och de blev mer än uppskattade. Tog med till jobbet (jag gjorde faktiskt 7 satser, det behövdes, så många som där är på jobbet). Alla blev lyriska och en del ville ha recept, så jag länkade dem till din sida/blogg.
    Min man som inte äter kakor åt upp de få som inte fick plats i burken. Sen gick han runt och letade mer. Sagolika!!
    Med vänlig hälsning
    Gudrun

  4. Hej!
    Låter fantastiskt goda! På bilderna ser det ut som att de inte är helt genombakade, ska det vara så? Funderar på att göra dessa till sonens dop och skulle vilja göra i förväg. Jag undrar därför om du har testat att frysa dessa?

      1. Jag tänkte testa att göra dom här men har ingen minimuffinsplåt. Håller dom formen någorlunda ändå eller flyter dom ut mycket utan stödet kring kanterna?

  5. Måste man använda elvisp eller går det bra att blanda för hand med vanlig visp?
    Har ingen elvisp och hinner inte införskaffa någon tyvärr och vill baka dessa till en tillställning

  6. Jag håller på och bakar just nu dessa underbara kakor 🙂
    Men kör dubbelt recept! Ska de vara torra när man tar ut dom ur ugnen eller lite kladdiga?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.