Alla hjärtans dag, Jul, Midsommar, Nyår, Påsk, Småkakor

Veganska chokladbollsbiskvier

Det här var en riktig utmaning. Jag har varit lite rädd att ge mig på något helt veganskt men med en mjölkproteinallergiker och en vegan i klassen så ville jag gärna försöka få till något. Och eftersom vi även har ett antal glutenintolleranta så ville jag inte utesluta dem heller.

Biskvier brukar vara det som gäller när jag ska fixa något utan gluten så jag bestämde mig för att fixa en veganska variant. Och det gick alldeles utmärkt :-).

Mitt enda problem var margarinet. Jag bakar ALLTID med riktigt smör och det skillde faktiskt en hel del i egenskaper i jämförelse med det mjölkfria margarinet.  Men nu vet jag det också.

Efter lite tester hit och dit så blev det en “smör”kräm med chokladbollssmak toppat med mörk veganchoklad och kokosflingor.

Botten (12 stora eller 24 små):
200g mandelmassa.
3-4 msk socker
1 tsk bakpulver
2msk majsstärkelse
Lite vatten

Sätt på ugnen på 150 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.
Blanda mandelmassa, socker, majsstärkelse och bakpulver i en bunke och knåda ihop. Eventuellt kan man behöva ha i lite vatten för att få till en jämn deg.
Firma degen till en rulle och skär i bitar, 12 stycken för stora biskvier och 24 för den mindre varianten (som jag personligen föredrar). Rulla sedan små bollar och lägg på plåten, platta till dem till platta kakor och grädda i mitten av ugnen på 150 grader i ca 20 minuter (längre för stora, kanske lite kortare för små. Håll koll och tänk på att gräddningstiden kan variera beroende på ugn. De ska bli inte för torra utan lite sega.
Ta ut och låt svalna och gör smörkrämen under tiden.

Chokladbollssmörkräm:
1 dl florsocker
1-2 msk kaffe
0,5 dl kakao
100gram mjölkfritt margarin (vegan)
1 dl kokosflingor

Vispa ihop alla ingredienserna i minst 5 minuter tills du har en fluffig kräm. Är den för lös kan man ställa in den i kylen en stund.

När bottnarna svalnat helt och smörkrämen stelnat något, klickar du försiktigt på smörkräm på bottnarna. Enklast är att lägga krämen i en påse, klippa ett liten hål i den och spritsa på krämen på biskvierna. Ställ kallt.

50-100g mörk choklad, vegan
kokosflingor efter smak

Smält chokladen på medeltempratur över vattenbad. Chokladen ska inte bli för varm utan bara precis smälta. Doppa sedan biskvierna i chokladen och strö över kokos direkt. Chokladen stelnar snabbt så se till att strö på kokos direkt du doppat en biskvi.

Biskvier går jättebra att frysa men smakar bäst tumstempererade.

#vegan #glutenfri #mjölkfri #biskvi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.