Fantastisk rabarberpaj med mandel och maräng

rabarberpaj

Den här pajen vill du inte missa. Den här pajen FÅR du inte missa. Bottnen är gjord på mandelmjöl och påminner om en biskvibotten, så där seg och ändå lite krispig på samma gång <3
Ovanpå det, en rabarberkompott med smak av kanel och dulce de leche. Men varför sluta där? Vi slänger på ett täcke av söt, luftig maräng också.
När jag skriver det här så vill jag nästan gråta över att det inte finns någon paj kvar, för det här var så galet gott så jag vill bara ha meeeer!

Fast jag kan ju alltid göra mer nästa helg.

Här kommer det iallafall, receptet som årets hetaste paj.

Botten:
4 dl mandelmjöl
2 dl socker
2 äggvitor

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en form på ca 22 cm och klä den med bakplåtspapper både i bottnen och på sidorna (annars fastnar det), Rör ihop ingredienserna och tryck ut i formen, se till så smeten går upp någon cm på sidorna så inte fyllningen rinner ut sen. Grädda i 17-20 minuter i mitten av ugnen.

Fyllning:
4 medelstora rabarber
1 dl socker (gärna syltsocker)
1 tsk kanel
0,5 dl dulce de leche

Dela rabarber i små delar och lägg i en kastrull tillsammans med socker och kanel. Låt koka upp och puttra sedan på låg värme tills rabarberna har mjuknat lite. Rör ner dulce de lechen och dra av kastrullen från spisen. Låt svalna lite och häll sedan upp i pajskalet.

Maräng:
3 äggvitor
1 dl florsocker

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning till en fast marängsmet.
Spritsa eller bred marängmassan över pajen och grädda på mellanfalsen i ugnen 2-3 min i 225 grader (sätt gärna på grillfunktionen) eller tills marängen fått lite brun, vacker skiftning. Det går också bra att bränna av den med en gasbrännare som jag gjort här.

Pajen är naturligt glutenfri och genom att utesluta dulce de leche gör du den enkelt laktosfri.

rabarberpaj2

rabarberpaj3

Tips på vad du kan göra med överblivna äggulor:
Använd överblivna äggulor till att göra glass, majonnäs, bearnaisesås eller hollandaisesås.
Spaghetti carbonara med råa äggulor, biff Rydberg, omelett eller äggröra är också goda alternativ.

Vill du inte använda äggulorna på en gång kan du vispa sönder dem och frysa. Hållbarheten är ett par månader.

#rabarberpaj #glutenfri #maräng

6 Kommentarer

  1. Linda säger:

    Alltså min paj exploderade……
    När vi skar den så RANN allt ut…
    Vad hände tro?! Har gjort allt enligt receptet..

    1. tessanbakar säger:

      Men oj! Jag vet faktiskt inte vad som kan ha hänt. Jag har gjort den flera gånger och jag har aldrig hört någon annan heller. Det är ju rätt viktigt att ha vanligt socker eller strösocker i så den tjocknar lite grann.

  2. Linda säger:

    Håller på att göra pajen i detta nu.
    Ska man grädda marängen på en gång eller ska man vänta till innan servering tro?!

    1. tessanbakar säger:

      Allra godast blir den om du gräddar den strax innan servering 🙂

  3. Camilla säger:

    Måste bara göra denna men undrar när jag har hällt fyllningen på det gräddade pajskalet ska marängen på direkt oxå och sedan 2-3 min i ugnen eller ska den gräddas med bara fyllningen och sedan en tredje gång med marängen?

    1. tessanbakar säger:

      Hej Camilla,

      Bara en gräddning tillsammans med marängen 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.