Rulltårta med mönster

PSX_20170705_113605

De här rulltårtorna ģjorde jag till Elwiras och hennes bästis picknick-kalas för ett tag sen. Det var inte alls så svårt att göra mönster och det blev väldigt fint och uppskattat. Idag delar jag med mig av receptet på den ljusa rulltårtan som består av vaniljbotten och med en fräsch Philadelphiafyllning och torkade bär. Väldigt somrigt och gott. Den bruna är en klassisk drömrulltårta och naturligtvis kommer det snart recept på den också.

Rulltårtsbotten:
3 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
lite vaniljsocker
ca 1 msk vatten
+ valfri färg

Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ägg och strösocker pösigt med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och tillsätt i smeten. Rör sist ner vattnet. Ta ut så mycket av smeten som du behöver till mönstret. Färga med karamellfärger eller pastafärger. Jag gjorde två rosa nyanser till mina jordgubbar och en rosa och en ofärgad till mina hjärtan på drömrulltårtan. Vill man färga även grundsmeten så gör man det också.

Rita upp det mönster du vill ha på ett papper och lägg det under ett bakplåtspapper och spritsa efter mönstret.

Lägg in bakplåtspappret i frysen tills det stelnat (det brukar gå rätt snabbt (10-15 mimuter) och bred sedan över resterande smet. Spritsa gärna ut smeten och var försiktig så du inte brer på mönstret. Det tinar fort och man vill ju inte kladda ut mönstret :-).
Sätt in i ugnen och grädda i ca 5 minuter tills tbotten lyft och fått lite färg.
Rulla ihop botten försiktigt med bakplåtspappret och låt vila tills den svalnat.

Philadelphiafyllning:
2 dl florsocker
25 gram rumsvarmt smör
150 gram Philadelphia
2 tsk vaniljsocker
Frystorkade bär

Vispa ihop smör och Phildalphia. Tilsätt florsocker och vaniljsocker och vispa tills det är helt uppblandat. Ställ in i kylen att vila en stund medans bottnen svalnar.
Bred ut fyllningen och strö över frystorkade bär. Den här gången tog jag såklart jordgubbar för att matcha mönstret :-).

Förvara i kylen eller frysen.

PSX_20170705_113945

PSX_20170705_113653

Save

4 Kommentarer

  1. Therése säger:

    Vilka fina! Det här måste jag komma mig för och testa nån gång 🙂

  2. Lotta säger:

    Tänk rulltårta är något jag inte kan! Klarar inte den biten att rulla ihop dom.
    Dessa såg väldigt goda och fina ut. Får visa inlägget för dottern så gör hon dom kanske!

    1. tessanbakar säger:

      Tro det är att rulla ihop bottnen när den är varm och låta den svalna så. Sen rullar man ut den fyller och rullar ihop igen 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.