Bröd

Foccacia

Det är så himla gott med foccacia! Det passar till nästan vad som helst, till middagen, picknicken eller bara som tilltugg till ett glas gott, rött vin.
Det här är mitt favoritrecept, jag har angett hur jag fyllde det idag men man tar lite det man har hemma och det man tycker är gott.
 
Foccacia:
25 g färsk jäst
3 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7–8 dl vetemjöl
ex. Olivolja, kocktailtomater, flingsalt, oliver och rosmarin.
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
 

Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Tillsätt vetemjölet, lite i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter för hand eller i maskin.
Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Häll upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1,5 cm tjocka. Låt jäsa under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter. Dela under tiden cocktailtomater, lök, vitlök och oliver.

Gör små gropar i degen med ett mjölat finger, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt, tomater, oliver och rosmarin. Grädda ca 10 minuter tills bröden får en gyllene färg.

Den här gången la jag hela degen i en lite större form och då dubblade jag gräddningstiden.

Advertisements

2 reaktioner på ”Foccacia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.