Desserter, Midsommar, Mjuka kakor

Ljuvlig sommarkaka med bär och vanilj

Ljuvliga sommarkaka med bär och vanilj är ett måste på varje fikabord. Och låt dig inte luras av namnet, för den är precis lika god på hösten, vintern och våren. Vem behöver inte en liten smak av sommar mitt i mörkaste vintern?
Men självklart är det lättare att hitta färska goda bär på sommaren 🙂
Det går bra med vilka bär som helst. Hallon, blåbär, smultrom, jordgubbar, vinbär, eller kanske allihop?

Följ gärna @Tessanbakar på instagram

Deg:
150 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 ägg
1,5 dl kesella vanilj
0,5 dl strösocker
200 gram färska bär

Garnering:
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av degen i en rund form ca 22-24 cm (eller motsvarande).

Blanda ägg, kesella och socker och häll fyllningen över degbottnen. Lägg bären ovanpå fyllningen och smula sedan resten av degen ovanpå fyllningen.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter min. Låt svalna. Kakan blir som bäst om den får stå i kylskåpet.
Pudra över florsocker precis före servering.

Fler goda recept med färska bär hittar du här

Sommarkaka
Advertisements

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.