Halloween, Högtider, Småkakor

Kalaskakor med ögon – Baka till Halloween

wpid-psx_20151015_164128.jpg

Nu närmar sig Halloween igen och jag har så smått börjat fundera på vad jag ska baka i år. Jag tar tacksamt emot förslag om någon har någon bra idé 🙂

Förra året bakade jag de här små sötnosarna och de var väldigt uppskattade av barnen. Söta, färgglada och med en mild smak av kanel.
De är kanske mer söta än otäcka men jag tycker ändå de passar in i temat med ögon som stirrar på dig i nästan varje tugga. Vill man ha dem utan ögon så går det också bra fast då passar de nog bättre in på ett vanligt kalas :-).

Kalaskakor (36 st):
4 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker + 1 dl florsocker
2 tsk kanel eller annan smaksättning
200 gram rumsvarmt smör

Arbeta ihop alla ingredienserna till en deg och dela i vafrit antal delar (beroende på hur många färger du villa ha). Jag delade i tre högor som jag färgade i svart, lila och orange för att passa till halloweentemat. Plasta in degen och låt vila i kylen ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Dela varje degbit i 12 bitar (om du har tre delar) och rulla runda bollar. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper och platta till lite grann. Grädda i ca 8-10 minuter. Tryck i valfritt antal godisögon i kakorna och låt svalna. På min första plåt tryckte jag i ögonen innan gräddning men då var det några som smälte så jag rekommenderar att göra det sirekt de kommer ut ur ugnen.

Förvaras tort.

wpid-psx_20151015_164514.jpg

wpid-psx_20151015_164205.jpg

#småkakor #halloween

7 reaktioner på ”Kalaskakor med ögon – Baka till Halloween

  1. Hej! Måste bara säga vilka oerhört fina och söta kakor dessa. Kände att jag ville prova att baka dessa så jag gjorde en sats igår, där jag färgade dem blåa med karamellfärg. Fick ha i lite mer mjöl då för karamellfärgen var lite rinnig, så degen inte skulle bli för kladdig. Men när jag gräddade dem så ville de inte sjunka ihop, utan stannade mer som en boll i ugnen. På andra plåten plattade jag till kakorna lite innan och då blev det bättre. Dina kakor ser ut som att de är lite mer platta. Har du något tips på vad jag har gjort för fel? Kakorna blev rätt så porösa, går det att få dem mer ”hårda”? Superfin blogg förresten 🙂

    1. Hej Anna! Vad kul att du gillar dem :-). Vilken tur att du kommenterade för det är faktiskt jag som missat att skriva in att man ska platta ut kakorna. Så du gjorde helt rätt med din andra plåt. Jag har rättat till receptet nu. Tack så mycket och hoppas du får en bra helg 🙂

      1. Tack för snabbt svar! Men va bra, då fick jag svar på detta. Undrade just vad jag hade gjort för fel med första plåten 🙂 Har du förresten något tips på hur man kan få kakorna lite mer hårda?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.