Franska baguetter

 
Här kommer ett recept på klassiska franska baguetter som är lika gott till maten eller buffén som till picnicen.
 
Franska baguetter:
25 gram jäst
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk salt
1 tsk socker
13 dl mjöl
 
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme (37 grader) och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja, socker och det mesta av mjölet, resten sparas till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig. Jäs under duk i 60 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bord, men knåda den inte. Dela degen i fyra delar och forma till baguetter. Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper, pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 275 grader.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler utan duk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.