![](https://cdn.finest.se/wp-content/uploads/sites/11609/2015/06/temporary-image1435614432907_5591bce49606ee6415b2f0cd.jpg)
Här kommer ett recept på klassiska franska baguetter som är lika gott till maten eller buffén som till picnicen.
Franska baguetter:
25 gram jäst
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk salt
1 tsk socker
13 dl mjöl
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme (37 grader) och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja, socker och det mesta av mjölet, resten sparas till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig. Jäs under duk i 60 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bord, men knåda den inte. Dela degen i fyra delar och forma till baguetter. Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper, pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk ytterligare 30 minuter.
![](https://cdn.finest.se/wp-content/uploads/sites/11609/2015/06/temporary-image1435614462279_5591bd019606ee642ea3d23a.jpg)
Sätt ugnen på 275 grader.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler utan duk.
![](https://tessanbakar.se/wp-content/uploads/2015/06/temporary-image1435614485056_5591bd189606ee636fc3b6ff-1.jpg)
![](https://tessanbakar.se/wp-content/uploads/2015/06/temporary-image1435614495641_5591bd229606ee647a9877d6.jpg)