Kardemummakaka är nog en av världens mest tacksamma kakor. Den är superlätt att göra och den blir väldigt saftig och god.
Det här är en sån kaka som får minnen att virvla runt och fylla hela mig. Min mamma var inte mycket för att baka, men kardemummakaka, det kunde hon. Och det kunde hon bra. Jag älskade hennes kardemummakaka och har väl lite dragit mig för att baka den av rädsla att väcka alldeles för många minnen till liv. Nu är det 4,5 månad sen hon lämnade oss och när jag nu bakade kakan och dofterna fyllde köket så var det bara fina minnen som kom seglande.
Den här kakan kommer alltid att ha en speciell plats för mig och jag kommer säkert att baka den många, många fler gånger.
Jag valde att göra den lite säsongsbetonad genom att tillsätta lite rabarber, kokta tillsammans med socker, kanel och kardemumma.
Kardemummakaka:
4 dl vetemjöl
1,5 dl socker
100 gram rumsvarmt smör
2 tsk bakpulver
2 tsk malen (eller nystött) kardemumma
2 dl filmjölk
1 ägg
2 normalstora stänger rabarber (150 gram)
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 msk socker
Pärlsocker och kanel
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa en form på ca 22 cm.
Rensa och tärna rabarber i små bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med kanel, kardemumma och socker. Koka på medelvärme tills kryddorna smällt ihop och rabarbern har mjuknat lite grann. Ställ åt sidan för att svalna.
Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner smöret till en smulig massa. Tillsätt filmjölken och ägget och blanda till en smet. Häll smeten i formen. Lägg på rabarberblandningen och ”swirla”lite med en sked så att det blandas ut lite i det övre skicket av kakan. Strö över pärlsocker. Mamma siktade alltid över lite kanel så det gör jag med.
Grädda i ca 30 minuter, kolla med sticka att kakan är klar.
Save