Skurna pepparkakor är ett lite mindre pilligt alternativ för oss som vill hinna baka så mycket som möjligt innan jul 😉
Vem kan motstå den här lilla smältande gubben? Inte jag iallafall!
Här kommer en lite rolig variant av pepparkakor. Man kan självklart dekorera sina vanliga pepparkakor på samma sätt men jag personligen tycker det passar bättre till lite tjockare skurna pepparkakor när det är så pass mycket kristyr på.
Skurna pepparkakor:
100 gram rumstempererat smör
5 msk strösocker
0,5 dl ljus sirap
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
Rör smör, socker och sirap smidigt. Rör ner kryddorna. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner det i degen. Ta upp degen på lätt mjölad bänk och rulla till en rulle, ca 25 cm lång. Linda in den i plastfolie och lägg i kylskåpet så att den blir riktigt kall.
Sätt ugnen på 175ºC.
Skär degen i tunna skivor och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter och låt sedan kakorna kallna på galler.
Kristyr:
1 äggvita
3 dl florsocker
1 tsk ättiksprit eller citron
Blanda allt i en bunke och vispa med elvisp till en fluffig konsistens. Spritsa ut en pöl med kristyr och tryck direkt dit en minimarchmallow. Färga lite av kristyren svart och lite orange. Har ni inte svart och orange så ta några andra roliga färger. Spritsa en morot mitt i ”ansiktet” och ögon, knappar och kvistarmar.
Låt stela och förvara i en burk till servering.
#skurna #pepparkakor #kristyr #snögubbar #julkakor #julbak#
Save
Save
[…] ett lager choklad och låt stelna, gärna i kylen. Ögon, näsa och fräknar: Jag gjorde mina i kristyr och det var helt perfekt. Spritsa först ut vita ögon och färga sedan resten av kristyren svart. […]
så söta
Tack snälla du ♡