Fröknäcke är bland det godaste som finns. Här kommer en variant med min favoritsmaksättning chilli och parmesan. Såå gott med en enkel ostskiva på. Supergott som snacks bara som de är eller med valfri färskost.
Här hittar du mitt recept på klassiska fröknäcken. Testa gärna att smaksätta dem med något du tycker extramycket om.
Fröknäcke, 1 plåt:
2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
0,5 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön
1 dl riven parmesan
1 tsk salt
0,5 tsk chilliflakes
0,5 dl rapsolja
2 dl kokhett vatten
Topping: Flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader och koka upp vattnet. Blanda osten och alla torra ingredienser i en bunke rör ner oljan. Rör till sist ner det kokheta vattnet och låt smeten dra ihop sig i ca 10-15 minuter.
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och lägg ytterligare ett papper ovanpå smeten. Kavla sedan ovanpå pappret så att du får ett tunt, fint lager av smet över hela pappret. Dra över allt på en ugnsplåt och dra av det övre pappret. Strö över ett par nypor flingsalt och grädda sedan mitt i ugnen i ca 60 minuter.
Låt fröknäcket svalna en liten stund och bryt det sedan i så stora bitar som du vill ha.