Desserter, Midsommar, Nyår, Påsk

Passionsfruktscheesecake

Passionsfruktscheesecake

Ända sen jag gjorde passionsfruktscheesecake första gången så har det varit min makes absoluta favorit.
Titt som tätt kommer han hem med en påse passionsfrukt och ett stort leende. Hade underlättat om hade haft med sig digestivekex, philadelphia och creme fraiche också, men man ska inte vara petig 😉  

Cheesecake är lätt att göra men lite tålamod skadar inte. Den kräver en stund i kylen så förbered den gärna i god tid.  

Följ gärna @Tessanbakar på instagram

Cheesecake:
17 digestivekex
125 gram smält smör
400 gram philadelphia
2 dl lätt creme fraiche
2 äggulor
2 äggvitor
1,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 citron (rivet skal+saft)
5 gelatinblad.

Krossa kexen till smulor (gärna i matberedare) och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en form ca 22-24 cm och ställ in i kylen.  

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Blanda philadelphia, creme fraiche, äggulor, socker, vaniljsocker och rivet citronskal ordentligt i en bunke.
Vispa upp äggvitorna till ett fast skum och ställ åt sidan.
Värm upp citronsaften i en kastrull.
Pressa ur gelatinbladen och rör ner i den varma citronsaften så de smälter. Låt det svalna lite och blanda sedan ner i philadelphia-blandning. Ta lite i taget eller häll i en tunn stråle medans du blandar ordentligt för att undvika gelatinklumpar.
Vänd till sist ner de vispade äggvitorna och häll i formen. Jämna till ytan så den är så slät som möjligt och ställ i kylen minst 1-2 timmar.

Gelé:
6 passionsfrukter
4-5 msk socker (smaka av)
4 msk vatten
2 gelatinblad  

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Gröp ur passionsfrukterna och värm upp tillsammans med socker och vatten tills sockret smält helt. Ta bort från plattan och sila bort kärnorna. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem så de löser sig helt.  
Låt det svalna en stund innan du häller det över cheesecaken.
Det tar max en timme för gelén att stelna.

Testa gärna min goda blåbärscheesecake också.

Passiobsfruktscheesecake

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.