Ja ni läste rätt. Risotto är ju inte bakning, men nu är det så att jag efter mycket funderande bestämt mig för att även låte er ta del av några av mina favoritrecept även i den här kategorin. Först ut blir den här risotton som är lite av min paradrätt. Därför känns det helt rätt att det är den som är först ut.
Risotto går att smaksätta i all oändlighet så ni kan nog vänta er några varianter till i framtiden, för det är en av mina absoluta favoriträtter.
Risotto (4 portioner):
2 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
8-9 dl hönsbuljong (vatten+buljongtärning eller fond)
timjan
2 dl finriven parmesan
salt och peppar
Finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en panna. Fräs löken och vitlöken i någon minut och tillsätt därefter ris och timjan. Rör runt några minuter tills riset är glansigt, tillsätt då vinet och låt det koka in. Häll i 1-2 dl buljong i taget och låt koka in helt innan du tillsätter nästa omgång. Fortsätt så tills risotton är krämig och riset mjukt men med en liten kärna. Smaka av med salt och peppar och rör ner den rivna parmesanen.
Champinjoner och bacon:
1 pkt bacon
matolja
ca 10 normalstora champinjoner
1 vitlöksklyfta
25 gram smör
Dela bacon i bitar och stek knaprigt i olja. Lägg sedan upp på en tallrig med hushållpapper på så en del av fettet rinner av. Använd samma panna och hetta upp smöret. Dela champinjonerna i 4 delar och hacka vitlöken. Stek tillsammans till det luktar fantastisk och de har fått fin färg.
Servera risotton med bacon, champinjoner och lite balsamico.