Alla hjärtans dag, Baka i långpanna, Desserter, Midsommar, Mjuka kakor, Påsk

Vaniljrutor med bär

Mina vaniljrutor med bär är baserade på klassiska vaniljrutor. Vaniljrutorna i sig är ju så goda så man knappt tror att det kan bli godare. Men självklart blir allt godare med lite bär 🙂

Det här receptet räcker till en liten långpanna på ca 20×30 cm men det går jättebra att dubbla den och göra i stor långpanna (ca30x40 cm).

Vaniljrutor med bär (24 st)
300 gram smör
6 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Vaniljfyllning:
2 ägg
125 gram kesella
2 dl creme fraiche
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Färska bär (ca 250 gram). Vill du använda frysta bär, se till att tina dem helt och låta dem rinna av först.

Garnering:
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta snabbt ihop smör (kylskåpskallt), mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 20×30 cm, med bakplåtspapper.

Blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker i en bunke och rör ihop.
Häll fyllningen över degbottnen i långpannan och strö ut bären.
Smula sedan resten av degen ovanpå fyllningen.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 minuter (30 min för en stor form). Kakan kan se lite lös ut när du tar ut den ur ugnen men den sätter sig när den svalnar.
Låt svalna ordentligt, ställ gärna in den i kylskåpet när den inte är varm längre, innan du delar upp kakan i bitar.
Pudra över florsocker precis före servering.

Fler varianter av vaniljrutorna hittar du HÄR.

Följ gärna @Tessanbakar på Instagram


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.