Här kommer en av mina favorittårtor. Jag gjorde den första gången till min födelsedag men den passar perfekt till sommarens alla fester. Vill man så kan man byta ut mandlarna mot lite andra bär eller kanske lite krossad daim. Supergott!
Den här kräver lite förberedelser och jag brukar alltid fylla tårtan kvällen innan för att den ska safta till sig lite. Så ett tips är att göra grunden till tårtan ena dagen och sedan ”utsidan” dagen den ska serveras.
Bottnarna ska ju hinna svalna innan de delas och även fyllningarna ska svalna/stelna innan tårtan fylls, du hittar alla recept nedan.
Hallon- och kolatårta:
Dela bottnen i tre delar. På första lagret brer du ut ett tunt lager hallonsylt och ovanpå det vaniljkrämen. På det andra lagret brer du ett ca 0,5 cm tjockt lager med dulce de leche eller karamelliserad mjölk, och efter det hallonmoussen. Lägg på översta delen av bottnen, plasta in och låt stå i kylen över natten.
Vispa 2 dl grädde och spackla tårtan med det runt om. Gör marängen och spritsa runt sidorna och kanten på tårtan. Bränn av marängen och dekorera sedan efter egen fantasi. Jag hade färska hallon och jordgubbar, dulce de leche och brända mandlar.
Bottnar ”tre lika”:
Glas 1 – 4 ägg
Glas 2 – socker (ca 2 dl)
Glas 3 – Vetemjöl/potatismjöl (ca 1+1 dl)
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en form på 20 cm och klä in den i bakplåtspapper.
Knäck 4 ägg i glas 1, häll sedan upp socker i glas 2 och hälften vetemjöl, hälften potatismjöl i glas 3. Rör ner bakpulver och vaniljsocker i glaset med mjöl. Vispa ägg och socker pösigt i ca 10 minuter. Sikta sedan ner mjölblandningen och vänd försiktigt ner det tills allt är blandat. Häll upp i formen och grädda ca 30 minuter längst ner i ugnen.
Hallonmousse:
150 gram frysta hallon
0,5 dl florsocker
75 gram philadelphiaost
3 gelatinblad
1,5 dl dl grädde
Koka upp dom frysta hallonen i en kastrull och låt koka i ca 5 minuter. Passera hallonen genom en sil eller mixa med en stavmixer och låt svalna en stund. Jag mixar mina men vill man ha den helt slät så är det bättre att sila. Blanda hälften av hallonsaften/mixade hallonen med philadelphia och florsocker.
Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningarna på förpackningen och vispa grädden. Smält gelatinbladen i resten av hallonsaften/mixade hallonen på låg värme tills de löst upp helt. Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-philadelphian.
Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåpet innan du fyller tårtan.
Vaniljkräm:
3 äggulor (vitorna sparas till marängen)
1 dl strösocker
0,5 dl maizena majsstärkelse
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
2 dl mjölk
15 gram smör
Blanda äggula, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta över bunken och låt svalna i kylen innan du fyller tårtan.
Schweizisk maräng:
3 äggvitor
2,25 dl strösocker
1 tsk ättikssprit eller citronsaft
Vispa äggvitor, strösocker och ättika i en rostfri bunke över vattenbad. Vispa tills sockerkristallerna löst sig (c:a 55-60 grader).
2. Tag bunken från vattenbadet och vispa marängen tills den svalnat.
[…] Man kan morotskakerutor i långpanna, rund morotskaka i springform och, självklart, morotstårta. Jag har gjort dem alla :-). Den här modellen har jag gjort som tårta och lyxat till med hackade pacannötter i kakan och kanderade ovanpå. Gott och lyxigt och vacker nog att platsa på vilket kalas som helst. Hallon- och kolatårta | Tessanbakar. […]
[…] Man kan morotskakerutor i långpanna, rund morotskaka i springform och, självklart, morotstårta. Jag har gjort dem alla :-). Den här modellen har jag gjort som tårta och lyxat till med hackade pacannötter i kakan och kanderade ovanpå. Gott och lyxigt och vacker nog att platsa på vilket kalas som helst. Hallon- och kolatårta | Tessanbakar. […]
Hej! Låter supergott men hur fick du marrängen lite brun?
Tack :-). Jag brände av den lite med en gasbrännare.
Fyller du år idag? Stort grattis!
Ser smarrig ut, tårtan! Jag har börjat kolla runt efter både tårtor o kakor, vi har både 18 års ”kalas” och konfirmation framför oss. Och tyvärr en väldigt liten kyl o frys… Fast denna är nog lite för avancerad, men jag kanske använder något från receptet?
Tack!! 🙂 Allt går att förenkla. Vill man så kan man köpa färdiga bottnar, fördig mousse och vaniljkräm. Det är klart det blir skilllnad men säkert ändå väldigt gott. Marängen ska du inte vara rädd för, det är enklare än man kan tro :-).
[…] Hallon-och kolatårta Jordnötssnittar med hallon och mjölkchoklad Strassburgare choklad/kola Semmelkladdkaka Marängsnittar Hallon- och kolapaj Tacopasta Vaniljrutor i långpanna Citron- och marängpaj Havrekakor med tranbär och vit choklad Glassbomb Risotto med champinjoner och bacon Minipavlova Hallon-och-kolatårta […]
Hur blir schweizisk maräng dagen efter om man haft tårtan i kylen? vet du det? 🙂
Det vet jag för vi fick faktiskt en bit över :-). Jag upplevde ingen skillnad alls faktiskt.
Hur blir schweizisk maräng dagen efter om man haft tårtan i kylen? vet du det? 🙂