Söta spindelkakor som är så galet söta att de är ett måste på halloween. Eller när som helst egentligen.
Sen skadar det ju inte att de är superdupergoda. Jag gjorde mina med jordnötssmör men längst ner hittar ni ett alternativt recept för dem som inte tål nötter. Alla har rätt till söta spindelkakor på Halloween 😉
Följ gärna @Tessanbakar på instagram
Jordnötskakor (24 st):
100 gram rumsvarmt smör
150 gram rumsvarmt jordnötssmör
1,5 dl farin strö
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
Sätt ugnen på 175 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.
Rör smör, jordnötssmör och farin mjukt. Tillsätt vaniljsockret och ägget och rör tills det är helt uppblandat.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Forma 24 lika stora bollar och lägg på plåten. Tryck till dem lite lätt och grädda sedan i mitten av ugnen i 10-12 minuter.
Direkt när du tagit ut kakorna från ugnen gör du en fördjupning i dem med ett runt föremål i lagon storlek, ex en slev eller slickepott.
Låt svalna helt innan du dekorerar.
Dekoration:
Smält choklad ca 75 gram
24 st maltesers eller Polly
Godisögon alternativt smält vit choklad
Smält chokladen över vattenbad. Låt chokladen svalna lite och häll sedan upp i en spritspåse eller en strut av bakplåtspapper. Godisögonen sätter du fast genom att spritsa ett litet streck på godisen och sedan trycka dit ögonen. Ställ sedan snabbt in dem i kylen ett par minuter så chokladen stelnar ordentligt. Har man inga godisögon kan man istället smälta lite vit choklad och spritsa dit ögon.
Spritsa åtta ben på varje kaka och tryck dit chokladbitarna med ögonen på.
Ställ kallt så chokladen stelnar.
Mördegskakor (24 st):
150 gram mjukt smör
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl mjöl
175 g ca 8-10 min
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socköer pösigt och blanda ner mjölet till en smidig deg.
plasta in den och låt ligga kallt i kylen en stund innan du rullar bollar av degen och lägger på en plåt. Platta till kakorna något och grädda i ca 10 minuter.
Direkt när du tar ut kakorna från ugnen så trycker du ner en liten fördjupning i varje kaka med ett runt föremål.
Låt kakorna svalna. Dekorera.
Fler halloweenrecept hittar du här.
#spindelkakor #jordnötskakor #halloween
[…] Spindelkakor […]
Ska baka dessa till ett halloweendisco som jag och min klass ska ha! Ser mycket fram emot resultatet 🙂
Ser supersmarrigt ut. Kan man använda vanligt strösocker istället för farin? 🙂
Det kan du absolut göra. Den blir lite mildare i smaken bara 🙂
Vet du hur dom funkar att frysa? Funderar på om godisen blir konstig efteråt.
Dom går bra att frysa :-). Se bara till att de tinar i rumstemperatur.
Väldigt söta men tyvärr inte så goda.
Smaken är olika, jag älskar dom 😊❤
Hej, tänkte göra dessa i veckan fast utan jordnötssmör. Märkte att recepten skiljer sig en del mellan den som du har där uppe med jordnötsssmör och med den där nere utan jordnötssmör. Exempelvis ägg, bakpulver och farin strö är inte med. Vet du om det fortfarande går bra att utgå från receptet du har där uppe fast man tar bort jordnötssmöret eller blir det helt knasigt då med smakerna/konsistensen? 🙂
Man kan absolut ha den som grund och ersätta mängden jordnötssmör med vanligt smör. Det nedre receptet är en klassisk mördegskaka.
Använder du sötat eller osötat jordnötssmör?
Jag har använt sötat men det finns ju annan sötning i kakorna också så man kan använda osötat om man vill. Det brukar ofta vara osaltat också så då skulle jag tillsätta en liten nypa salt.
Dom var jättegoda!! Hur förvarar man dom bäst?
Vad roligt att du gillar dem ♥. De går bra att förvara i en vanlig burk med lock. I kylen om de ska ätas ganska snart, annars går de bra att frysa in.
Kram Tessan