De här magiska rabarberrutorna är en liten remake av de omåttligt populära vaniljrutorna jag brukar göra. Minst lika goda, älskar man rabarber lika mycket som jag så är de till och med godare 🙂
Följ gärna @Tessanbakar på instagram
Rabarberrutor (24 st):
300 gram smör
6 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Vaniljfyllning:
2 ägg
250 gram kesella vanilj (1 burk)
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Rabarberkompott:
ca 5 normalstora rabarber
1 dl strösocker
1 msk maizena
Garnering:
florsocker
Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 20×30 cm, med bakplåtspapper.
Skölj rabarberna och dela i små bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med sockret och värm på strax över medelvärme tills rabarberna mjuknar. Rör ner lite maizena för konsistensens skull. Ställ åt sidan.
Blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan och klicka sedan ut rabarberkompotten. Smula sedan resten av degen ovanpå fyllningen.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 minuter min och låt sedan svalna ordentligt, gärna i kylskåp innan du delar dem i bitar. Pudra över florsocker precis före servering.
Går de bra att frysa?
Häls C
Ja det går bra 🙂
Vad kan jag ta istället för maizena, potatismjöl kanske
Potatismjöl går jättebra:-)
Idag har jag bakat dessa godingar 😋
Så härligt att kunna gå ut i trädgården och plocka in färska , fina och spröda rabarber 😊
Jag använde en ugnsform ca 20×30 cm och de blev höga, saftiga och fina !!
Perfekt att ha i frysen tills på söndag, då mina 5 barn kommer (hoppas jag) för att fira mig på mors dag 💗
Tack för ett jättebra recept!!
Åh tack för dina fina ord ♡
Tror du att man kan halvera receptet och grädda i en springform?
Det tror jag absolut 🙂
Jag halverade receptet och bakade i en springform. Kakan blev superdupergod! Sambon var också lite lyrisk!
Åh vad roligt att ni gillade den ♡ Och bra att veta att det går att halvera till en springform 🙂
Blev alldeles löst! Färg på toppen men geggamoja av allting. Så besviken… 🙁
Nej vad tråkigt. Hade du maizena i kompotten? Sen är det viktigt att den får svalna helt innan man skär upp den. Jag ska ändra så det blir ännu tydligare.
Lite kletig ska den vara men absolut inte lös.
Jag bakade den igår och fick en väldigt lös rabarberkompott och tänkte på det du skrivit här, att det nog blir vattnigt, men det blev det inte. Jag började äta på min när den fortfarande var ljummen och den var ändå helt fast i konsistensen. Väldigt gott, men jag undrar om man inte kan minska på sockermängden. Totalt 4.5 dl strösocker. Din kanske blev så vattnig för att dina rabarber var extra stora. Mina var åt det spädare hållet så jag tog istället fler, men det gick bra trots ’soppan’ 🙂
Hej. Fick tips om din sida när grannen bjöd på denna idag. Såååå god. Vad kan jag ha som laktosfritt istället för kesella vanilj? Tack på förhand. /Anna
Åh vad roligt att höra ♡. Tack! Du kan ta laktosfri kesella eller creme fraiche och tillsätta 2 tsk vaniljsocker per burk.
Kram Tessan
Tack 🤗🤗
Galet god! Jag har länkat till ditt recept till flera vänner. (Jag gjorde kompotten dagen innan.)
Tänker prova med blåbär nu när det finns att hämta i skogarna.
Tack snälla du ♥ Blåbär och vanilj är ju fantastiskt gott i hop så det borde bli hur gott som helst, tack för tipset 🙂
Kan jag använda jordgubbssylt istället?
Hej! Tror du att jag bara kan lägga på små råa rabarbertärningar utan att först koka ihop det med socker och maizena?
Risken är att de inte hinner bli mjuka, men jag uppmuntrar alltid till att testa nya sätt att göra saker 🙂
Tack for ett underbart recept. Hade inte rabarber så det räckte utan tog hälften jordgubbar. Hade inte Kesella heller utan tog philadelphiaost istället. Vilken härlig kaka det blev. Testade nyligen nektariner i och det blev också gott 💕💕
Åh vad glad jag blir när jag läser sånt här. Det är precis så jag upptäckta att jag kunde skapa egna recept, man tar lite det man har och testar sig fram.
Tack!!
Kram Tessan
Hej!
Tror du att man kan ersätta kesella med philadelphia och creme fraichen med filmjölk? 🙂
Det vågar jag faktiskt inte svara på men testa gärna och meddela hur det blir. Alla de ingredienserna är ju lite syrliga så det är inte omöjligt.
Är det någon som har testat att göra den glutenfri?
Otroligt god! Gjorde med hallon i kompotten och havregryn i smuldegen överst på kakan. Det kommer man göra fler gånger.
Bra tips, det lät jättegott 😊
Den här gör jag nu för andra gången i år, men för vilken gång i ordningen vet jag inte längre. Fantastiskt recept! Denna gång bakar jag inför dotterns födelsedag. Alla mina barn har sina favoriter, och detta är hennes ❤️.
[…] Gillar du rabarber så kommer du garanterat ÄLSKA mina rabareberrutor […]