Baka i långpanna, Desserter, Midsommar

Rabarberrutor

Rabarberrutor

De här magiska rabarberrutorna är en liten remake av de omåttligt populära vaniljrutorna jag brukar göra. Minst lika goda, älskar man rabarber lika mycket som jag så är de till och med godare 🙂

Följ gärna @Tessanbakar på instagram

Rabarberrutor (24 st):
300 gram smör
6 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Vaniljfyllning:
2 ägg
250 gram kesella vanilj (1 burk)
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Rabarberkompott:
ca 5 normalstora rabarber
1 dl strösocker
1 msk maizena

Garnering:
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 20×30 cm, med bakplåtspapper.

Skölj rabarberna och dela i små bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med sockret och värm på strax över medelvärme tills rabarberna mjuknar. Rör ner lite maizena för konsistensens skull. Ställ åt sidan.
Blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan och klicka sedan ut rabarberkompotten. Smula sedan resten av degen ovanpå fyllningen.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 minuter min och låt sedan svalna ordentligt, gärna i kylskåp innan du delar dem i bitar. Pudra över florsocker precis före servering.

Rabarberrutor
Rabarberrutor

30 reaktioner på ”Rabarberrutor

      1. Idag har jag bakat dessa godingar 😋
        Så härligt att kunna gå ut i trädgården och plocka in färska , fina och spröda rabarber 😊
        Jag använde en ugnsform ca 20×30 cm och de blev höga, saftiga och fina !!
        Perfekt att ha i frysen tills på söndag, då mina 5 barn kommer (hoppas jag) för att fira mig på mors dag 💗

        Tack för ett jättebra recept!!

    1. Nej vad tråkigt. Hade du maizena i kompotten? Sen är det viktigt att den får svalna helt innan man skär upp den. Jag ska ändra så det blir ännu tydligare.
      Lite kletig ska den vara men absolut inte lös.

    2. Jag bakade den igår och fick en väldigt lös rabarberkompott och tänkte på det du skrivit här, att det nog blir vattnigt, men det blev det inte. Jag började äta på min när den fortfarande var ljummen och den var ändå helt fast i konsistensen. Väldigt gott, men jag undrar om man inte kan minska på sockermängden. Totalt 4.5 dl strösocker. Din kanske blev så vattnig för att dina rabarber var extra stora. Mina var åt det spädare hållet så jag tog istället fler, men det gick bra trots ’soppan’ 🙂

  1. Hej. Fick tips om din sida när grannen bjöd på denna idag. Såååå god. Vad kan jag ha som laktosfritt istället för kesella vanilj? Tack på förhand. /Anna

    1. Åh vad roligt att höra ♡. Tack! Du kan ta laktosfri kesella eller creme fraiche och tillsätta 2 tsk vaniljsocker per burk.
      Kram Tessan

  2. Galet god! Jag har länkat till ditt recept till flera vänner. (Jag gjorde kompotten dagen innan.)
    Tänker prova med blåbär nu när det finns att hämta i skogarna.

    1. Tack snälla du ♥ Blåbär och vanilj är ju fantastiskt gott i hop så det borde bli hur gott som helst, tack för tipset 🙂

  3. Tack for ett underbart recept. Hade inte rabarber så det räckte utan tog hälften jordgubbar. Hade inte Kesella heller utan tog philadelphiaost istället. Vilken härlig kaka det blev. Testade nyligen nektariner i och det blev också gott 💕💕

    1. Åh vad glad jag blir när jag läser sånt här. Det är precis så jag upptäckta att jag kunde skapa egna recept, man tar lite det man har och testar sig fram.
      Tack!!
      Kram Tessan

    1. Det vågar jag faktiskt inte svara på men testa gärna och meddela hur det blir. Alla de ingredienserna är ju lite syrliga så det är inte omöjligt.

  4. Den här gör jag nu för andra gången i år, men för vilken gång i ordningen vet jag inte längre. Fantastiskt recept! Denna gång bakar jag inför dotterns födelsedag. Alla mina barn har sina favoriter, och detta är hennes ❤️.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.