Hemmagjord rabarbersylt är bland det godaste man kan göra. Och det är så mycket enklare att göra egen sylt än vad många tror. Jag gör nästan all min sylt själv, framför allt när det ska var fyllning till någon kaka eller tårta.
Det här receptet ger ca 1 liter magiskt god rabarbetsylt som är smaksatt med kardemumma och vanilj och är så där perfekt syrlig.
Följ gärna @tessanbakar på instagram
Rabarbersylt:
1 kg rabarber
5 dl (400 gram) syltsocker
1 msk saft från citron
2 tsk grovmalen eller nymortlad kardemumma
1 krm vaniljpulver (kan ersättas med 2 tsk vaniljsocker)
Ansa och finfördela rabarbern. Jag brukar försöka lämna så mycket av det röda skalet som möjligt för att få lite färg på sylten. Ta fram en stor kastrull (minst 3 liter) och lägg i alla ingredienserna. Rör runt och koka upp.
Låt sedan sylten sjuda i ca 20 minuter. Smaka av sylten innan du häller upp den. Tycker du att den är för syrlig så tillsätt lite vanligt socker.
Häll upp i rena burkar och låt svalna. Sylten förvaras i kylsåpet och håller i ca en månad.
Tips! En burk hemkokad sylt är en väldigt uppskattad present att ge bort. Till värdparet på sommarens bjudningar eller kanske som sammarpresent till barnens pedagoger. Eller som uppskattning till en god vän.
Älskar du också rabarber? Här hittar du recept på mina goda rabarberrutor.