Den här äppelpajen är en riktig dröm. Servera den med vaniljsås, vailjvisp eller vaniljglass, allt är lika gott.
Följ gärna @tessanbakar på instagram.
Botten:
100 gram rumsvarmt smör
2 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
Blanda först de torra ingredienserna och rör sedan ihop med smöret till mjuk deg. Tryck ut den i pajformen (20-22 cm i diameter) i ett så tunt lager som möjligt.
Fyllning:
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
100 gram smält smör
1 ägg
5 st äpplen
2 tsk strösocker
2 tsk kanel
Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret.
Blanda vetemjöl, strösocker och salt i en bunke. Rör ner det smälta smöret och sist ägget så det blir en krämig smet/deg.
Skala och dela äpplen i klyftor. Lägg ut ett lager äppelklyftor i formen. Strö över en tsk strösocker och en tsk kanel. Klicka ut en tredjedel av smeten. Lägg ytterligare ett lager äppelklyftor, socker och kanel och lägg sedan över resten av smeten.
Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Servera varm tillsammans med vaniljsås, vaniljvisp eller glass.
Går jättebra att förbereda och sedan värma upp när det är dags för servering. Grädda då färdigt pajen och sedan är det bara att värma upp ca 10 minuter före servering.
På bilden gjorde jag pajen i en lite större ugnsform och då blev det perfekt med en och en halv sats.
Testade baka denna och det är den godaste äppelpajen jag gjort! Underbart recept! Hela familjen uppskattade den 🙂
Tack, vad glad jag blir 🥰
Jag håller med en ny storfavorit! Topp tre!