Äppelrutor med havretosca kan vara min långpannefavorit. Ääääskar ju långpannekakor (vem gör inte det?). Det bästa som finns när man ska göra fika till många. Går jättebra att halvera satsen och göra i en mindre form. Håll koll på gräddningstiden då bara och kolla med sticka för den kan bli klar lite snabbare i en mindre form.
Kolla med sticka även när du följer receptet. olika ugnar gräddar olika, så kolla altid innan du tar ut kakan så att den blivit genomgräddad.
Hur många rutor blir det då? Tjaaa… Det beror på hur stura du gör dem. Tänk normal långpannekaka, ca 30 st eller fler.
Äppelkaka:
200 g smält smör
2 ägg
3 dl strösocker
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver, 1 tsk ingefära, 1 tsk kardemumma, 1 tsk kanel
3 dl mjölk
5-6 äpplen
Havretosca:
150 g smält smör
1,5 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
6 dl havregryn
Sätt ugnen på 200 grader och förbred en långpanna (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke.
Blanda de torra ingredienserna och rör ned det i äggsmeten varvar med mjölk och det smält smör.
Skala och skiva äpplena tunt.
Häll drygt hälften av smeten i långpannan. Tryck ner äppelskivorna jämnt fördelat aver plåten och häll på resten av smeten.
Grädda i 20 minuter.
Blanda under tiden ingredienserna till havretoscan i en kastrull och låt den sjuda några minuter.
Ta ut kakan ur ugnen och bred försiktigt ut havretoscan ovanpå.
Grädda ytterligare 15-20 minuter. Håll koll i slutet och ta ut kakan om den börjar se bränd ut. Täck över med folie och grädda lite till om kakan inte är klar.
Låt kakan svalna och skär sedan i rutor. Många små eller färre stora :).
Förvara kakan i kylen om den mot förmodan inte går åt direkt.
Fler långpannekakor hittar du HÄR
Följ gärna @Tessanbakar på instagram