Här vill jag visa hur enkelt man kan göra en jättesöt (och supergod) tårta i form av en liten katt.
Det behöver inte alls vara svårt att få till en fin tårta, det pilligaste med den här är att få på sockerpastan slätt och fint men tänkt på att ha tålamod och inte stressa så kommer det gå fint.
Just nu så här Cakeitaway 2018 dragit igång och det är en tävling för ALLA som älskar att baka och dekorera tårtor. Proffs och amatörer tillsammans där det är bakglädjen som belönas. Så sätt igång och baka och sju kä in ditt bidrag!
Chokladbottnar (15 cm):
3 st ägg
1,5 dl socker
0,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Blanda de båda mjölsorterna och kakao. I mjölblandningen rör du sedan ner bakpulver och vaniljsocker.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt, gärna upp emot tio minuter. Sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt runt tills det är helt blandat.
Smöra en 15 cm form, klä den med bakplåtspapper och häll upp smeten. Grädda långt ner i ugnen i 30-35 minuter. Kolla med en sticka att den är helt klar!
Fyllning:
Tårtmousse med chokladsmak
Torkade hallon
Hallonsylt
Låt bottnarna svalna och dela i 4 delar. Tillred Tårtmoussen enligt beskrivning på förpackningen och rör sedan ner tprkade hallon (ca 2 msk). På varje lager brer du ett tunt lager hallonsylt och fördelar tårtmoussen så det blir ungefär lika mycket på varje lager.
Smörkräm:
150 gram mjukt smör
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk kokhett vatten
Blanda alla ingredienser i en bunke och vispa fluffigt. Ju längre du vispar, ju fluffigare blir det och desto mindre smör smakar den. Jag brukar vispa ca 10 minuter men allra minst 5 minuter.
Börja med att bre ett tunt lager smörkräm på tårtan och ställ sen in i kylen några minuter. På det sättet binder du upp smulorna och det blir mycket lättare att täcka tårtan fint med resten av krämen.
Dekoration:
500 gram bit sockerpasta eller marsipan
Strösselmix
Gelfärg röd/rosa
Knåda ihop fondanten och kavla ut. Strö ut lite potatismjöl under innan du kavlar så fastnar den inte så lätt. Även ett tunt lager matolja går bra istället för potatismjöl. Kavla så att fondanten är ca 5 mm tjock. Lägg försiktigt över på tårtan. Stressa inte utan börja uppifrån och gå neråt och tryck fontanten mot tårtan och släta ut veck. Skär sedan bort den överflödiga fondanten och lägg åt sidan.
Forma två öron. Använd ett par droppar av den röda färgen för att färga en liten bit fondant rosa. Rulla ut en bil rosa och en bit vit och lägg brevid varandra och rulla ihop dem så de ser ut som en polkagris och vira runt tårtan längst ner. Da lite av den rosa fontanden och tryck ut på insidan av kattens öron och för att göra en liten nos. Ögon, mun och morrhår gör du med svart fontant/färg.
Dekorera med pärlor och strössel.