Baka i långpanna, Chokladbollar, Mjuka kakor

Hallonmazarinrutor

Hallonmazarinrutor bakar du smidigt och enkelt i ugnsform eller långpanna. Fina blir de också med härligt rosa färg från hallonsylten. Receptet nedan är för en form på 20×30 cm men det går jättebra att dubbla receptet och baka det i en klassisk långpanna.

Den här kakan är, som namnet antyder, smaksatt med fräsch hallonsylt och passar perfekt både som fika och dessert.

Kakan består av mördegsbotten, hallonsylt, mazarinfyllning och glasyr.

Mördegsbotten:
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
100 gram rumsvarmt smör
1 ägg

Börja med att blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägget och smöret och blanda ihop, gärna med elvisp. Vispa inte för länge, bara tills smulorna gått ihop till lite större klumpar. Tryck sedan samman till en boll utan at överarbeta degen. Plasta in degbollen och lägg in i kylen medans du gör fyllningen (gärna ca 30 minuter).

Sätt ugnen på 200 grader.

Mazarinfyllning:
300 gram mandelmassa
100 gram rumsvarmt smör
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
————-
Hallonsylt
————-

Riv mandelmassan och lägg sedan alla ingredienserna i en bunke och vispa snabbt ihop till en smet.

Lägg ett bakplåtspapper i formen och tryck sedan ut mördegen i formen. Vill man ”för-kavla” degen lite så gör man det smidigast på bakplåtspappret med ett lager plastfolie över degen.

Bred ut ett lager hallonsylt (ganska tunt) och bred ut mazarinsmeten ovanpå. Jag brukar hälla smeten i en påse och spritsa ut fyllningen till att börja med för att sedan jämna till med exempelvis en slickepott.

Grädda kakan mitt i ugnen i 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna helt innan du gör glasyren.

Glasyr:
2,5 dl florsocker
2-3 msk hallonsylt

Mät upp florsocker i en skål och rör ner hallonsylt tills du har en jämn glasyr. Börja med två matskedar och tillsätt sedan mer om det behövs tills du har en lagom konsistens.
Bred ut glasyren över kakan och vänta sedan tills den stelna. Låt den gärna stå en stund i kylen innan du skär upp i bitar.

Gillar du den här kakan? Då kanske du vill testa mina goda Citron- och kokosmazariner också? Receptet hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.