Tårtor

Luftig chokladbotten

Recept på bra tårtbottnar är alltid bra att ha. Här kommer mitt tips på en bra och luftig chokladbotten.
 
Sätt ugnen på 175 grader och ta fram 3 lika stora glas
Knäck äggen i ett glas
Mät upp lika mycket socker i det andra glaset
I det tredje glaset häller du upp 1/3 potatismjöl, 1/3 vetemjöl och 1/3 kako. Därefter blandar du i rätt mängd bakpulver.
 

Hur många ägg du behöver beror på hur stor bakform du har. Här är de mått jag brukar använda till mina formar.

15 cm: 2 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
20 cm: 3 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
22 cm: 4 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
25 cm:  6 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 2 tsk bakpulver
30 cm: 9-10 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 2 tsk bakpulver

 
Vispa ägg och socker länge tills det blir riktigt vitt och pösigt. Jag brukar köra på medel/låg hastighet i ca 10 minuter. Blanda mjölblandningen och sikta ner i äggsmeten. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten.
Smöra en form och sätt en krage av bakplåtspapper runt kanten så inte kakan svämmar över.
Häll i smeten och grädda på nedersta falsen i ugnen i ca:

20 minuter för 2 ägg
30 minuter för 3-4 ägg
40 minuter för 5-6 ägg
45 minuter för 8-9 ägg

 
Känn efter med en provsticka att kakan verkligen är klar, provstickan ska vara torr när kakan är färdiggräddad.
Låt kakan svalna en stund i sin form innan du stjälper upp den och låter den kallna helt och hållet.
Plasta in ordentligt om den ska frysas. Jag bakar alltid min botten ett par dagar i förväg då den är lättare att dela när den varit fryst.
 
Lycka till!
Advertisements

2 reaktioner på ”Luftig chokladbotten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.