Mandelsnittar är faktiskt en riktigt kul liten kaka som jag tycker bättre och bättre om hela tiden. Det är i grunden en väldigt god liten småkaka som man sedan kan smaksätta och färgsätta hur man vill.
De här söta små kakorna bakade jag ursprungligen till en vän som skulle döpa sin dotter och hon ville väldigt gärna att de skulle gå i rosa. Dopet blev ett bröllop och kakorna passade perfekt till den fina bröllopstårtan som gick i samma färger.
Jag smaksatte mina med smultronessens i mandelmassan och citron i glasyren, vilket blev en väldigt god kombination. Jag lägger upp grundreceptet här så får man smaksätta med vad man vill. Färga sedan gärna mandelmassan i en färg som passar smaken eller tillfället.
Följ gärna @Tessanbakar på instagram
Mandelsnittar:
100 g rumsvarmtsmör
2,5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 ägg
Fyllning:
150 g mandelmassa
ev färg
Kristyr:
0,5 dl florsocker
0,5-1 tsk vatten
Blanda snabbt ihop smör, mjöl (spara lite till utbakningen), socker och ägg, gärna i en matberedare. Plasta in och låt vila minst 1 timme i kylen.
Riv mandelmassan. Blanda mandelmassa och färg om det önskas. Rulla två längder ca 30 cm långa. Plasta in i plastfolie och låt ligga i kylen. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del på mjölat bakbord, eller mellan plastfolie 30 cm lång och tillräckligt bred att räcka runt mandelmasserullen. Lägg en rulle på varje del och linda in den i degen. Skär av ev överskott av degen, tryck noga till skarven och vänd rullen med skarven nedåt på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda ca 10 minuter. Skär rullen i små kakor medan den fortfarande är varm. Låt kallna.
Blanda florsocker och vatten till en slät glasyr. Ringla över kakorna och dekorera med strössel eller hackade nötter.
Den här kakan bakad alltid min mamma när jag var liten. Hjälpte henne baka dn till jularna. Sådär 60 år sedan. Då kallade vi den Märgben. Ser ur som märgben då man skär den.
Kärt barn har många namn :-). Kul med kakor som har så mycket tradition.
En av mina favoritkakor till julen ???? skulle testa att göra egna och följde slaviskt receptet. Men de flöt ut och badade i smör när jag tog ut dem från ugnen 🙁 Skam den som ger sig. Och övning ger färdighet. De gick att äta iaf! 😀
Äntligen! Har letat flera år efter recept! Min farmor bakade dessa till jul förr, vi barn kallade de för korv-med-bröd-kakor!
Haha! Underbart namn :-).
Vilken fin kaka, den måste testas! Tack för tipset
Vilken fin blogg du har! Hittade dig just! Hit kommer jag återvända!
//Berith
Åh, tack snälla ♥. Var in och kikade på din sida och blev direkt lite gladare av alla vackra färger 🙂
Ett tips: grädda den inrullad i bakplåtspapper något längre än angiven tid så flyter den inte ut.
Hej!
Älskar din blogg, så många fina baktips 😍
Undrar hur mycket smaksättning man har i och även om det går att frysa dessa? Vill gärna baka dom till dotterns dop 😁
Åh, tack snälla du ♥. Jag skulle säga att man får smaka sig fram för det beror på vilken smaksättning man väljer. Så se till att ha lite extra mandelmassa som du kan provsmaka.
Lycka till!
Kram Tessan
Vi kallar dem för greker
Kul namn. Vet du vart det kommer ifrån? Alltid roligt att veta vilka historier som ligger bakom.
Den här bakade min mamma på 60- 70-talet till jul. Hon färgade mandelmassan grön och hade grönfärgad kokos ovanpå glasyren.
Det är så mycket nostalgi i den här kakan ♡
Hej, nu har jag bakat dessa kakor och de blev jättegoda. Jag undrar hur man bäst förvarar kakorna om jag bakar ca 2 veckor innan dopdagen? Tack för fina och goda recept!
Det går jättebra att fysa in dem men då ska man helst göra det innan man sätter på glasyren. Så tar man bara ut dem dagen innan och dekorerar 🙂
I kylskåp någon vecka.
Åh, vilken nostalgikick. Jag och mamma bakade alltid dessa till jul. Vi hade syltade apelsinskal i mandelmassan som smaksättning och gräddade dem invirade i bakplåtspappret så de skulle hålla formen minns jag. Blir att testa att göra dessa igen nu.