Cheesecake är en av världens populäraste kakor, vilket kanske inte är så konstigt. En cheesecake kan se ut och smaka på massor av olika sätt. Det finns bakade, frysta och färska/med gelatin och de kan smaksättas med nästan precis vad som helst.
Den här cheesecaken är inspirerad av smakerna i en klassisk mojito, med lime och mynta i centrum, och är av den bakade varianten. Den görs med fördel dagen innan servering då den ska svalna ordentligt och bara blir godare av att stå till sig.
Dekorera den sedan strax innan servering och du har en fräsch och makalöst god dessert. Perfekt avslut på en god middag eller som höjdpunkten på fikabordet.
Botten:
75 gram smör
1 paket bragokex
Fyllning:
400 gram färskost typ Philadelphia
2 ägg
0,5 dl rörsocker
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 lime
Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
Smält smöret och låt det svalna något. Lägg kexen i en påse och smula sönder dem, det går även bra att mixa dem till smulor i en matberedare.
Häll sedan i smöret och blanda till en grynig massa.
Ta fram en springform på ca 24 cm och klä sidorna med en remsa bakplåtspapper (för finare kanter på kakan). Enklast fäster du pappret genom att smöra kanterna på springformen och sedan sätta dit pappret.
Tryck ut kexröran jämt på botten i formen och grädda i ugnen i ca 5 minuter.
Sänk värmen till 175 grader när du tagit ut bottnen.
Vispa socker och ägg pösigt.
Tillsätt färskosten och fortsätt vispa.
Skölj limefrukterna noga och riv skalet fint, blanda sedan ner i fyllningen. Pressa sedan ner saften från limen och rör tills det är helt uppblandat.
Häll smeten i formen och grädda i ca 60 minuter i nedre halvan av ugnen. Titta till cheescaken då och då och täck över den med folie om den får för mycket färg.
Låt svalna helt. Det går bra att ställa in den i kylen så snart den svalnat lite grann. Tänk på att inte täcka över kakan för då riskerar den att spricka.
Lime- och myntagelé:
1 dl gelésocker multi
2 lime
1 dl vatten
Mynta blad, en rejäl knippe
Riv limeskalet fint och lägg åt sidan. Pressa ner saften i en kastrull och blanda med vatten och gelésocker. Koka upp och låt puttra i 1-2 minuter under omrörning.
Hacka myntabladen grovt och rör ner dem och limeskal i gelén. Rör runt och låt gelén ta smak av bladen i några minuter och sila sedan bort bladen. För en vackrare kaka kan du med fördel färga gelén med en droppe grön livsmedelsfärg.
Låt svalna lite och ringla sedan över den helt kalla kakan.
Låt stelna i kylskåp minst två timmar. Kakan blir godare av att stå till sig så den är perfekt att göra dagen innan servering.
Dekorera gärna med några myntablad, limeskal och rörsocker.
Hej Tessan!
Jag försökte baka denna vackra cheesecake igår men gelén ville inte ”stelna” så det blev saftkaka av det hela.. :/ Har inte stelnat ännu. haha
Har du ngt tips eller tankar om va jag kan ha gjort fel? Använde exakt dom ingredienser som du skrev ovan och lite karamellfärg.
Allt gott!
Lät du vätskan koka ordentligt ett par minuter tillsammans med sockret? Det är egentligen det enda jag kan komma på.