Med ett grundrecept på rågsiktslimpa som bas så gick jag loss lite med kryddning och öste i lite av varje. Jag är nöjd. Maken är nöjd. Till och med ett av barnen blev förtjust och de brukar skrika till av förskräckelse om de hittar så mycket som ett vallmofrö på sina mackor så det var en stor framgång.
En god smakrik limpa fylld med nötter och torkad frukt. Jag gjorde det lite enkelt för mig och köpte en ekologisk müslimix från Tant grön innehållande solroskärnor, pumpakärnor, russin, kokoschips, valnötter, tranbär, goijibär och äpplen som jag smaksatte med.
50 gram smör
50 gram jäst
3 dl vatten
2 dl matyoghurt
0,5 dl sirap
1,5 tsk salt
0,5 tsk brödkrydda (frivilligt)
1,4 liter rågsikt
200 gram valfria nötter och torkad frukt/bär
Smält smöret och häll på vatten och matyoghurt i en kastrull. Värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke. Häll på vätskan och blanda ut jästen. Tillsätt sirap, salt och brödkryddor. Rör i mjölet och blanda ihop till en deg. Arbeta degen i tre minuter i maskin eller sex minuter för hand. Arbeta in nöt- och fruktmixen i degen.
Sätt på ugnen 225 grader.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter (innertemperatur på 94 grader). Ta ut och låt limporna svalna på galler under bakduk.
Var supergott att äta en nybakad ljummen smörgås med smör, ost och lite paprika. Mmm!
Gott det låter faktiskt! Snabbare frukost än att ta allt för sig! 😉
Det ser ju jättegott ut, nötter och frukt är gott i bröd =) Håller själv på att testa olika sorters bröd här hemma nu, har köpt en silikonform för minilimpor som jag provar lite olika brödsorter i nu =)
Visst är det roligt. Jag vet inte varför jag inte bakat så mycket bröd innan men nu ska jag lära mig ALLT 🙂 Får kika in till dig för lite brödinspiration.
Torkad frukt i bröd är ju så gott 😀
Åh ser jättegott ut 🙂
Tack snälla du <3