Mjuk kaka efterfrågades här hemma och snäll som jag är så fixade jag det. Med den nalkande påsken i åtanke så tänkte jag gult, och det blev en saftig citronkaka med en sötsyrlig citronglasyr.
Saftig Citronkaka:
250 gram rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
4 ägg
1 krm salt
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Saft och skal från en citron
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och ströa en kakform på ca 22-24 cm.
Vispa smör och socker mjukt, tillsätt äggulorna en i taget och se till att de är ordentligt iblandade. Rör ned salt och citron+citronskal. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ned i smeten. Vispa till sist vitorna till ett hårt skum och vänd ned i smeten.
Häll smeten i formen och grädda strax under mitten i ugnen ca 50 minuter. Kolla med en provsticka att den är klar.
Låt kakan svalna innan du häller på glasyren.
Glasyr:
50 g smör
3,5 dl florsocker
1 äggula
2 msk koncentrerad citronsaft
Rör ihop alla ingredienserna utom äggulan i en kastrull och värm tills allt har smält. Ta kastrullen från plattan och vispa ner äggulan.
Dekorera med strössel eller kokos.
Läcker på påskbordet