Det är faktiskt inte särskillt svårt att göra wienerbröd men det tar tid. Degen ska stå kallt i flera omgångar, det ska jäsas och allt ska svalna. Så kanske inte något man slänger ihop när gästerna kommer om en kvart men perfekt som helgbak.
strong>Små söta wienerbröd (30 st):
Deg:
1,5 dl mjölk
25 gram jäst
6 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
15 gram rumstempererat smör
2 ägg
350 gram smör för inkavling
Platta ut smöret till en kvadrat och ställ in i kylen. Lös upp jästen tillsammans med mjölken i en bunke. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop degen i maskin med krok i 3 minuter på låg hastighet och 2-3 minuter på lite snabbare hastighet. Plasta degen och låt den vila i frysen i 30 minuter.
Kavla ut degen till en rektangel, lägg smörplattan på degen och vik över degen så att den täcker smöret. Börja med att kavla ut degen till en kvadrat och vik sedan degen tre gånger, plasta och låt degen vila i kylen 30 minuter så att den släpper sin spänning.
Kavla ut degen igen till en rektangel och vik 4 gånger, plasta och låt vila i kylen 30 min.
Kavla ut degen igen och vik 3 gånger, plasta och låt vila 30 minuter i kylen.
Kavla ut degen till en rektangel ca 5 mm tjock, 30 x 36 cm. Skär ut 6*6 cm fyrkanter, vik in kanten på varje fyrkant in mot mitten och tryck till. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa minst 90 minuter under duk. Fyll en klick vaniljkräm i mitten av varje wienerbröd. Grädda på 200 grader i 13-15 min, tills dom fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna och toppa med glasyr.
strong>Vaniljkräm:
4 äggulor
1 dl strösocker
0,5 dl maizena majsstärkelse
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
2,75 dl mjölk
20 gram smör
Blanda äggula, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta över bunken och låt svalna i kylen innan användning på det jästa wienerbröden.
Glasyr:
1,5 dl florsocker
1 msk vatten
Blanda ihop och ringla över de färdiga wienerbröden.
Tänk på att gärna utnyttja äggvitorna till något. Kanske maränger?
#wienerbröd
Mumms så gottit & riktigt fina ♡ …
Pst…Jag är här inne & ♡ …Gillar 😉
Grader på ugnen då???
200 grader. det står i beskrivningen.
Mums! Du är så duktig!
Mums så gott ! Otroligt fina blev de med <3 Kram
Tack snälla Sara <3
[…] pecannötter Salted Caramel cookiecups Mariannetryfflar Rågsiktslimpa med nötter och torkad frukt Weinerbröd Fudge med salta mandlar Saffranssnurror med vit choklad Mjuk pepparkaka med vit choklad och lingon […]