Tårtor

Spidermantårta till Molly

wpid-psx_20160222_171136.jpg

Den här tårtan fick min kompis dotter Molly i tisdags när hon fyllde 4 år. Hon gillar Frost och spiderman och valet föll på den senare den här gången. Däremot ÄLSKAR hon rosa så spiderman fick byta kostym dagen till ära.

Själva tårtan bestod av vaniljbottnar, fyllda med hallonmousse och vaniljkräm och täckt/dekorerad med marsipan. Spindelnätet på toppen gjorde jag i gumpaste några dagar tidigare så den hann stelna ordentligt.

Vill ni göra tårtan själva så hittar ni alla recepten nedan.

Tårtbottnar:
4 ägg
Socker
Vetemjöl/potatosmjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Tre lika tårtbotten gjord på 4 ägg – Mät upp äggen i ett glas, i ett annat glas mäter du upp samma mängd strösocker och i ett tredje glas lika delar mjöl och potatismjöl till samma nivå som de andra glasenå. Blanda ner vaniljsocker och bakpulver i mjölet.
Vispa ägg och socker länge tills det blir riktigt vitt och pösigt. Jag brukar köra på medelhastighet i ca 10 minuter.
Blanda mjölblandningen och sikta ner i äggsmeten. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten.
Ta fram två formar, en på 10 cm och en på 18 cm. Smöra en formar och sätt en krage av bakplåtspapper runt kanten så inte kakan svämmar över.
Fördela smeten i formarna och grädda på nedersta falsen i ugnen i 175 grader ca 20 minuter för den lilla formen och 30 minuter för den stora.
Känn efter med en provsticka att kakorna verkligen är klara, provstickan ska vara torr när kakan är färdiggräddad.
Låt kakan svalna en stund i sin form innan du stjälper upp den och låter den kallna helt och hållet.
Plasta in ordentligt om den ska frysas. Jag bakar alltid min botten ett par dagar i förväg då den är lättare att dela när den varit fryst.

Dela bottnarna i tre delar och fyll med hallonsylt och vaniljkräm på ett lager och hallonmousse på det andra.

Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 äggulor
1 msk strösocker
1 msk maizena stärkelse
1 msk vaniljsocker

Vispa mjölk, äggulor, socker och maizena i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Smaksätt med vaniljsocker och låt krämen kallna.

Hallonmousse:
2,5 dl frysta hallon
0,5 dl strösocker
4 gelatinblad
4 dl vispgrädde
2 äggulor
1 dl florsocker

Koka ihop hallon och socker några minuter tills sockret smält. Låt svalna något och tryck hallonen genom en sil med en sked för att få bort kärnorna. Det blir cirka 1 deciliter hallonpuré.
Lägg gelatinblad i kallt vatten.
Vispa grädden. Vispa ihop äggulor och florsocker. Ta upp gelatinbladen och smält på svag värme under omrörning i en kastrull tillsammans med
3 matskedar av hallonpurén. Rör sedan ner gelatinet i resten av hallonpurén.
Rör ihop hallonpuré och äggsmet och vänd till sist ner den vispade grädden i omgångar. Rör försiktigt till en jämn smet. Låt stå en stund i kylen så den inte är för lös när tårtan ska fyllas.

När tårtorna är fyllda (och gärna har stått till sig lite) så är det dags att spackla med smörkräm.
Smörkräm:
150 gram rumsvarmt smör
3 dl florsocker
0,5 dl kokande vatten

Vispa smör och florsocker och häll i vattnet lite i taget i nöjam. Fortsätt vispa tills det är riktigt fluffigt så det inte kladdar när det ska på tårtan.

Börja med att skrapa bort överflödig fyllning från tårtan. Spackla sedan båda tårtorna ordentlogt och ställ in i kylen så det stelnar.

Kavla ut marsipanen och täck tårtorna. Jag använde 250 gram rosa marsipan och 500 gram blå (fick en del blå över).
Dekorera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.