Jag har länge spanat lite avundsjukt på alla som gör vackra kakor med spritsad glasyr men inte riktigt vågat mig på att testa själv. Men nu var det dags kände jag. Jag gjorde en Superbowltårta till min bror förra veckan och när jag surfade omkring för att få lite inspiration så råkade jag få syn på så söta kakor i form av fotbollsspelare. Så jag letade reda på ett recept på sugarcookies som jag testade. De blev riktigt bra. Höll formen och blev spröda och fina. Och det blev en massa deg över när gubbarna var klara så då gick jag och ungarna loss med pepparkaksmåtten från Ikea.
Sen att mina talanger inom spritsning inte är riktigt finslipade får vi bortse ifrån. Övning ger färdighet och jag tänker definitivt göra det här fler gånger. Perfekt att göra tillsammans med barnen när det är dags för barnkalas.
Sugarcookies / Vaniljkakor:
225 gram rumsvarmt smör
2,5 dl socker
1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
Den här degen blir rätt smulig och körs med fördel i matberedare eller köksassistent. Vispa smör och socker på medelhastighet i 3-4 minuter. Tillsätt ägget och vaniljen och fortsätt vispa ytterligare någon minut.
Blanda mjöl, salt och bakpulver och tillsätt i bunken. Kör på låg hastighet tills den känns färdigblandad. Nu kan den se rätt smulig ut men den kommer ihop bra när den har legat i kylen en stund.
Samla ihop degen och forma två bollar som du plattar till och plastar in. Lägg sedan i kylen i 20-30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader och förbered två plåtar med bakplåtspapper.
Ta ut en del deg i taget. Kavla ut degen ca 6 mm tjockt och ta ut kakor med valfria kakformar eller utstickare. Lägg på plåten och grädda i 10 minuter. De ska precis börja få lite färg.
Låt kakorna ligga kvar på plåten ett par minuter och låt sedan svalna klart på galler.
Kakorna går bra att frysa så länge de inte är spritsade.
Till alla hjärtans dag kanske?
Kristyr:
1 äggvita
Ca 200 g florsocker
1 tsk citronsaft
Vispa upp äggvitan och citronsaften några sekunder och häll sedan i florsockret. Vispa på låg fart det det blir en fluffig och ganska fast konsistens. Det ska bilda toppar när man lyfter upp visparna. Nu är den perfekt för att spritsa konturer med. Blanda med de färger du vill ha och spritsa konturerna på kakorna. Blanda i lite vatten i kristyren som är kvar och vispa igen. Nu ska konsistensen vara så pass att när man lyfter upp visparna så slätar den ut sig på under 10 sekunder. Ta bara lite vatten i taget så den inte blir för lös. Skulle den ändå bli det så häll i lite mer florsocker.
Sen är det bara att fylla i kakorna. Man behöver inte vara jättenoga för den flyter ut rätt bra.
Tessanbakar på instagram
Men åh, så fina!
Söta kakor och säkert himmelskt goda 🙂 <3