Bullar

Vetestjärna med Japp

Sist ut i Japptrion blir en vetekrans som är stjärnmönstrad och fylld med Jappkräm. Lika enkel som en vanlig vetekrans om inte enklare och otroligt vacker.
Receptet räcker till två kransar.
Vetedeg:
125 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 dl sirap
0,5 tsk salt
875 gram vetemjöl (drygt 14 dl)
Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet och häll sedan på resten. Blanda i sirap, salt och vetemjöl och kör till en smidig deg. Strö över lite mjöl och täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.
Fyllning:
250 g Marabou mjölkchoklad Japp
200 g rumsvarm smör
Dela chokladen i bitar och kör den mjuk i micron. Kör en kort stund i taget så den inte bränns. Blanda ihop med det mjuka smöret.
Utbakning:
Dela degen i fyra delar och kavla varje del till en rundel som är ca 25 cm i diameter. Lägg två av rundlarna på en plåt med bakplåtspapper eller (som jag gjorde) på bottnen till två springformar. Tänkt i så fall på att lägga en bit bakplåtspapper i bottnen så inte kransen fastnar.
Bred ut fyllningen och lägg över de två kvarvarande rundlarna. Sätt ett litet glas i mitten och skär sedan utåt i 16 delar (se bilden).
Ta delarna två och två och tvinna två varv mot varandra så att det bildar ett stjärnmönster när du är klar. Sätt fast springformen om du gjort den modellen och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla kransarna men ägg och strö över pärlsocker och hackade hasselnötter (frivilligt men gott).
Grädda kransarna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.