Mjuka kakor

Appelpie crumbletop muffins (Äppelpajsmuffins)

wpid-psx_20160229_163242.jpg
Äppelpajsmuffins / Applepie crumletop muffins

Den här sommaren alltså.. Visst är det härligt med sol och bad och utflykter men man blir allt lite matt. Och när ska man baka då? När man åker och badar varje dag med en hel hög ungar. Sen kommer man hem och har hela väskan full med strand. Sandiga handdukar och små snäckor som tydligen är extra speciella och bara mååååste med hem ;-). Samtidigt är det ju så mysigt och man vill ju gärna ha med sig lite gofika nån gång ibland iallafall. Så här blir det bakning på kvällen när det bara är väldigt varmt istället för galet varmt. En sats bullar eller kakor räcker dessutom till flera utflykter så jag måste erkänna att här blir inte riktigt lika mycket bakat som det brukar bli. Jag söker dessutom nytt jobb nu när min utbildning är avslutad så i år blir det ingen semester direkt.

Häromdagen hann jag dock med att få till en hög av de här. Det är som en äppelpaj med vaniljsås fast i muffinsformat. Perfekt till utflykten och helt galet goda.

Själva muffinsen är smaksatt med vanilj och kanel. Den är sen fylld med en len vaniljkräm och  toppad med en härlig koladrypande äppelkompott och en frasig smuldeg. Jag kan knappt beskriva hur gott det här var.

Ingen bild kan göra dom här godingarna rättvisa. Jag gjorde ett gäng och frös in. Perfekt att ta fram till utflykten eller fredagsmyset.

Receptet ger 18 st Appelpie crumletop muffins

Börja med att göra vaniljkrämen.

Vaniljkräm:
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång

Dela vaniljstången och skrapa kärnorna i en kastrull.
Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop.
Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar.

Saftiga kanelmuffins:
100 gram smält smör
2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 tsk kanel
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Blanda vetemjöl, kanel, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Rör till sist ner smält smör och mjölk.
Fyll 18 muffinsformar till lite mer än hälften.
Häll upp vaniljkrämen i en påse och spritsa ner en klick i varje form.

wpid-psx_20160229_163517.jpg

Äppelfyllning:
2 små äpplen
ca 0,5 dl dulce de leche

Skala och kärna ur äpplena och tärna dem sedan i små bitar. Lägg tillsammans med dulce de leche i en kastrull. koka upp och låt puttra några minuter. Lägg en klick äppelfyllning på vanrje muffins.

wpid-psx_20160229_163630.jpg

Crumle:
75 gram kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Blanda de torra ingredienserna och nyp sedan ner smöret till en smuldeg. Fördela ovanpå muffinssmeten.

Grädda i 10-15 minuter.

wpid-psx_20160229_163407.jpg

wpid-psx_20160229_163135.jpg

7 reaktioner på ”Appelpie crumbletop muffins (Äppelpajsmuffins)

  1. Oooo va gott detta lät! Det kommer vi absolut att prova framöver, paj är en riktig favorit hemma hos oss (just kombon äpple och dulce är fantastisk). Ett annat tips är rabarber och dulce 😉
    Dulce o Kram
    /Kairn

  2. Varje gång jag kommer till denna bloggen finns det nya bevis på förträfflig bakkonst. Det är inte utan jag undrar hur det hinns med. Och blir du inte trött och får lust att blanda cement eller något annat? Det är i alla fall lika roligt varje gång att låta sig imponeras.

    1. Tack! Faktum är att jag bakat MINDRE än vanligt den här sommaren pga av hettan. SÅ cementblandning kanske inte har stått högst upp på listan men nog är det annat som lockat i sommarvärmen 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.