Här kommer en liten variant på den klassiska Pinocchio-tårtan med lemoncurd och blåbär. Den här bakade jag till en student för ett par år sedan men den passar lika bra till midsommar, nationaldagaen och diverse kalas 🙂
I grunden är det en helt vanlig Pinocchiotårta men den är toppad med grädde, klickar av lemoncurd och färska blåbär.
Följ gärna @tessanbakar på instagram
Sockerkaksbotten:
5 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
100 gram rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0,75 dl mjölk
Sätt ugnen på 150 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.
Dela äggen i gulor och vitor och spara vitorna till marängen.
Vispa smör och strösocker fluffigt. Tillsätt äggulorna en i taget och vispa en stund till. Blanda resterande torra ingredienser och tillsätt varvat med mjölken. Vispa ihop allt på låg hastighet till en slät smet. Bred ut smeten på plåten.
Maräng:
5 äggvitor
2,5 dl strösocker
Börja med att vispa äggvitorna vitt och fluffigt. När du är klar ska du kunna vända på skålen utan att något rinner ur. Tillsätt sedan sockret, lite i taget, och vispa till en slät maräng.
Bred ut marängen över sockerkakssmeten. Om man vill kan man strö mandel över. Jag gjorde inte det den här gången.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Fyllning:
Här är det fritt fram för fantasin och den egna smaken att bestämma. Den här fyllde jag med grädde och jordgubbar. Sedan valde jag att dekorera ovansidan också med grädde, klickar av lemoncurd och amerikanska blåbär.
Det gick åt 6 dl grädde till tårtan.
Hej!
Hur många bitar räcker den här tårtan till?
12 ordentliga bitar skulle jag säga.